VPRO domineert Nipkow

Voor de jaarlijkse prijs van de tv-critici zijn dit jaar alleen VPRO-programma’s genomineerd.

‘Ontdekking’ Ruben Terlou. Foto Merlijn Doomernik

Voor de Zilveren Nipkowschijf zijn dit jaar louter tv-programma’s van de VPRO genomineerd: Lubach, De Hokjesman en Langs de oevers van de Yangtze.

De jury maakte gisteravond de nominaties bekend in De Wereld Draait Door (DWDD). De Nipkowschijf is de jaarlijkse prijs van de tv-critici.

Langs de oevers van de Yangtze is een reisprogramma van de tot voor kort onbekende arts en fotograaf Ruben Terlou. Tv-criticus Hans Beerekamp, tevens voorzitter van de Nipkowjury, schreef eerder in NRC: „De ontdekking van dit tv-seizoen is de jonge fotograaf Ruben Terlou. Regisseur Maaik Krijgsman zorgt dat de camera van Joost van Herwijnen altijd op de goede plek staat, ondanks de totale afwezigheid van voorgeproduceerde clichés van de reistelevisie. Zo zagen we China en de Chinezen nog nooit.” Een bekende scène is die waarin Terlou volschiet nadat een Chinese jongen hem over zijn dromen vertelt.

De Hokjesman is een documentairereeks van Michael Schaap en Jurjen Blick, die onlangs zijn derde en laatste seizoen beleefde. In DWDD zei de jury: „Michael Schaap is het personage de Hokjesman, een old school volkenkundige die op safari gaat in eigen land en allerlei subculturen onderzoekt. Mooi gestileerd in beeld gebracht; bijna als een speelfilm opgenomen.” Schaap beschreef dit seizoen onder meer professoren, Drenten, geesteszieken.

Lubach is een latenightshow van Arjen Lubach, waarin hij naar Amerikaans voorbeeld informatieve comedy brengt. De jury in DWDD: „De eerste Nederlandse satirische nieuwsshow die gelukt is. Lubach is creatief, grappig en hij weet moeilijke onderwerpen als TTIP geestig te maken en ook nog goed uit te leggen.” Lubach begon onder meer een burgerinitiatief om zichzelf tot ‘Farao der Nederlanden’ te laten kronen.

De winnaar wordt op 10 juni bekendgemaakt.