Voor vogels is huisdier snack

In de VS is ophef ontstaan nadat zeearenden voor de webcam een huiskat verorberden

Europese zeearend Foto iStock

Eerder dit voorjaar riep Midas Dekkers op vogels hun privacy te gunnen en eens een webcam weg te laten bij een nest. Achteraf was de Amerikaanse vogelbescherming daar wel voor geweest. Want voor de camera bij een nest van Amerikaanse zeearenden bij Pittsburgh kwam vorige week een van de oudervogels aanvliegen met een huiskat. De andere ouder zette er gezellig de snavel in – eerst wat voorzichtig, met proefbeetjes, daarna voortvarender met het betere scheurwerk, om de twee jongen hapklare kattenbrokjes voor te kunnen houden. Live op menig computerscherm.

Het regende klachten bij de verantwoordelijken - over een poes die toch vrij nuttig terug naar de natuur ging. De Amerikaans natuurorganisatie Audubon Society, die de camera had geplaatst, moest omstandig uitleggen dat een druk bezet roofdier niet meteen ziet of iets een huisdier is en daar zelden netjes rekening mee houdt.

Puur Amerikaans zou je zeggen, maar het ooit nuchtere Nederland volgt misschien snel. Door de Europese zeearend die hier steeds vaker voorkomt? Ze zijn nog forser dan de Amerikaanse zeearend en pakken als het zo uitkomt graag hazen en jonge vossen als maaltijd. Dus een kat of kleine hond op een blij begonnen uitje is ook welkom. We zullen het zien, want de grootse vogels waren hier in Nederland nog niet geland of ze hadden ook al hun webcams.

Ondertussen broeden er ook weer oehoes in Zuid-Limburg. Die grote uilen eten bij gebrek aan beter ook huisdier. Misschien krijgen we reuring rond een teckeltje of siamees op een nest - want ook daar is er die live verbinding met de huiskamer.

Natuur is mooi, maar moet wel in haar hok blijven en ethiek bedrijven. Na vele boze vragen heeft de Audubon Society laten weten dat de kat al dood was toen hij op het nest aankwam. Hoe lang dan al, zo wilden kritische dierenliefhebbers vervolgens weten. Verantwoording afleggen voor de natuur wordt een dagtaak. Mijn voorspelling: ook andere webcams krijgen nog even heel spectaculaire kijkcijfers en daarna worden ze steeds minder geplaatst.

Midas Dekkers kan dan tevreden zijn.