Vier doden bij aanslag bij Turkse stad Diyarbakir

Eerder op de dag raakten zeven mensen gewond bij een aanval op een militaire post in Istanbul.

In Istanbul vond donderdagmiddag ook al een explosie plaats. Daarbij raakten zeven mensen gewond.
In Istanbul vond donderdagmiddag ook al een explosie plaats. Daarbij raakten zeven mensen gewond. Foto Yagiz Karahan/Reuters

Bij een explosie nabij de Turkse stad Diyarbakir zijn volgens eerste berichten vier doden gevallen. Ook zijn vijftien mensen gewond geraakt, meldt Reuters. De ontploffing vond plaats op een snelweg bij de plaats Hani, in de zuid-oostelijke regio Sarikami, waar veel Koerden wonen.

Het is momenteel nog niet bekend wat de explosie veroorzaakte en of het om een aanslag ging. Volgens AP zijn onder de slachtoffers Turkse rebellen die bezig waren een vrachtwagen te beladen met explosieven. Volgens lokale autoriteiten kan het dodental de komende uren nog oplopen, aangezien vier gewonden in levensgevaar verkeren.

Explosie in Istanbul

De ontploffing volgt op een aanslag met een met explosieven beladen auto op een militaire post in Istanbul donderdagmiddag. Daarbij raakten zeven mensen gewond, onder wie zes militairen. Twee dagen geleden vielen bovendien drie doden en vielen er 45 gewonden bij een aanslag op een politievoertuig in Diyarbakir. Daarin zaten zeven recent gearresteerde Koerdische militanten.

Turkije wordt de laatste tijd geteisterd door een reeks aanslagen. Verantwoordelijk zijn volgens de Turkse autoriteiten veelal terreurgroepering Islamitische Staat (IS) en de Koerdische beweging PKK.