Van Gerwen als beste naar halve finales Premier League na winst in oranje Ahoy

Van Gerwen won met 7-5 van Phil Taylor in de eerste Premier League-wedstrijd die buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvond.

Michael van Gerwen loopt richting het podium in Ahoy voor zijn wedstrijd tegen Phil Taylor. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Hij stond onder zoveel druk, wilde het zo graag. Michael van Gerwen schreeuwde zijn keel hees op het podium van Ahoy, overstemd door een oorverdovende oranje menigte. Van Gerwen won met 7-5 van Phil Taylor in de eerste wedstrijd in de prestigieuze Premier League buiten het Verenigd Koninkrijk. De nummer een van de wereld plaatste zich daarmee als beste voor de halve finales, die volgende week, samen met de finale, in de Londense O2 Arena plaats zullen vinden.

Van Gerwen bewees in een uitverkocht Ahoy - tienduizend kaarten waren binnen drie kwartier weg eind vorig jaar - dat er momenteel geen darter bij hem in de buurt komt. Ook Taylor niet, volgens velen nog steeds de beste aller tijden, met zijn zestien wereldtitels.

De partij vormde het slotstuk van het eerste echt grote dartsevenement in Nederland in zo’n vijf jaar. Donderdagavond toonde maar wel weer aan waarom dat ergens vreemd is. De sport is mateloos populair hier. In goede weken kijken er een paar honderdduizend mensen naar samenvattingen van de Premier League op donderdagavond. De WK-finale van 2014 tussen Van Gerwen en de Schot Peter Wright werd door ruim twee miljoen mensen bekeken. Voetbalcijfers.

Naar lucht happen

Van Gerwen was samen met Raymond van Barneveld, vijf keer wereldkampioen, vanzelfsprekend het uithangbord van het evenement. Van Barneveld speelde met 6-6 gelijk tegen Peter Wright in een partij die er voor de al uitgeschakelde Nederlander niet meer toe deed. Ze waren beiden vol lof over de ontvangst en reactie in Rotterdam. “Ik speel zoveel in het buitenland dat ik eigenlijk niet meer wist hoe het hier was”, zei Van Barneveld na zijn wedstrijd. “Ik heb vijf jaar niet voor zo’n publiek gespeeld, dan is het even naar lucht happen.”

Het is de bedoeling dat volgend jaar dartbond PDC wederom een Premier Leaguewedstrijd in Nederland houdt, of dat in Rotterdam zal zijn, is onduidelijk. In 2017 of 2018 zal er ook een in Duitsland gespeeld worden, ook een van de landen buiten het Verenigd Koninkrijk waar de sport erg populair is.

Competitie

De Premier League is een competitie tussen tien van de beste darters ter wereld. Zestien weken lang spelen ze een avond tegen elkaar, maximaal twaalf legs. De Premier League staat sinds 2005 op de kalender. De winnaar van dit jaar ontvangt 200.000 pond, omgerekend ruim 254.000 euro.

    • Frank Huiskamp