TNT Express lijdt verlies op krimpende kwartaalomzet

TNT Express leed afgelopen kwartaal 14 miljoen verlies op een omzet die 2 procent lager uitkwam dan begin vorig jaar.

TNT Express heeft afgelopen kwartaal een klein verlies geleden op een omzet die lager was dan een jaar eerder. Dat heeft de pakjesbezorger maandag bekend.

De omzet van TNT daalde in het eerste kwartaal met ruim 2 procent, naar 1,6 miljard euro. Het verlies voor aftrek van belastingen en rente bedroeg 1 miljoen euro en lag daarmee 10 miljoen euro lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Het nettoverlies werd ook verkleind, van 19 miljoen begin 2015 naar 14 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

In een toelichting schrijft de directie de omzetdaling toe aan negatieve wisselkoerseffecten, lagere brandstoftoeslagen en een kleiner aantal werkdagen dan in de eerste drie maanden van 2015. Daarvoor gecorrigeerd steeg de omzet met 4 procent.

TNT wist zijn opbrengsten in de meeste landen waar het actief is op te voeren. In Australië en Brazilië hield het koeriersbedrijf echter last van de moeilijke marktomstandigheden. Mede daardoor zakte de omzet van de divisie binnenlandse markten met ruim 7 procent. De divisie werd door besparingen wel winstgevender.

De sterkste omzetgroei werd geboekt in het internationale Europese verkeer. Vanwege de verwachte overname door de Amerikaanse concurrent FedEx nam het aanbod vanuit Noord-Amerika naar Europa af, wat de winst van deze divisie drukte.

TNT verwacht dat de economische ontwikkelingen buiten Europa zwak blijven, vooral in Brazilië.

De in Hoofddorp gevestigde pakketbezorger (58.000 werknemers) gaat er onveranderd van uit dat de overname door FedEx in het lopende kwartaal kan worden afgerond. Het overnamebod dat begin april vorig jaar werd uitgebracht – 4,4 miljard euro (8 euro per aandeel) – is aangenomen en mededingingsautoriteiten hebben, na eventuele tegemoetkomingen, hun fiat gegeven.

Een van de concessies betreft de verkoop van luchtvaartmaatschappij TNT Airways (25 vliegtuigen) aan ASL Aviation. Het bedrijf heeft zijn basis op de luchthaven van Luik en die blijft ook na het afstoten van TNT Airways het centrum van FedEx’ luchtvrachtactiviteiten in Europa. Het hoofdkantoor van FedEx Europa komt in Hoofddorp.

FedEx versterkt met de overname van TNT Express niet alleen zijn positie op de internationale markt voor pakketbezorging, maar krijgt er tevens een nieuwe uitvalsbasis voor uitbreiding van zijn activiteiten in Europa bij. Bij FedEx werken nu 300.000 mensen. Ze bezorgen elke werkdag 10,5 miljoen pakketjes.

Op de beurs gaf het aandeel TNT Express maandagmorgen 2 cent prijs, naar 7,92 euro.