Spelersbus is het makkelijkste doelwit

Manchester United De vernielde spelersbus van Manchester United is geen uitzondering. Chauffeurs van voetbalclubs zijn voorbereid op ellende.

De spelersbus van Manchester United werd voor de uitwedstrijd tegenWest Ham United bekogeld met lege flessen en andere voorwerpen. Foto Catherine Ivill / Getty

De straten rond Upton Park in Londen staan dinsdagavond volgepakt met duizenden supporters van West Ham United. Als de verlate spelersbus van Manchester United de hoek om komt om zich door de massa naar het stadion te manoeuvreren, vliegen tientallen flessen en andere voorwerpen naar de ramen. Ze spatten uiteen op de buitenste laag van geblindeerd glas, dat deels afbreekt.

Spelers van Manchester United duiken lachend en schreeuwend naar de grond als fans de bus bekogelen, zo is te zien in een smartphone-filmpje van middenvelder Jesse Lingard. Het beoogde feestduel – West Ham nam na 112 jaar afscheid van Upton Park – wordt overschaduwd door het incident. „Het was niet leuk, de bus werd vernield”, zegt aanvoerder Wayne Rooney tegen Sky Sports. Met behulp van een politie-escorte bereikt de bus de ingang, door het oponthoud begint de wedstrijd drie kwartier later.

Beelden van de vernielingen:

De bus als meest zichtbare object van een club

West Ham gaat de fans die zich misdragen opsporen en wil ze levenslang verbannen uit het stadion. De Engelse bond FA stelt een onderzoek in.

De spelersbus van voetbalclubs is vaker doelwit, als een van de meest zichtbare objecten van clubs – al reed Manchester United in een neutrale dubbeldekkerbus zonder logo en clubkleuren. In sommige landen werden daarbij zelfs wapens gebruikt.

Afgebrande bus Ajax

April vorig jaar werd de spelersbus van het Turkse Fenerbahçe beschoten. De bestuurder werd door glas in zijn hoofd geraakt, hij raakte ernstig gewond. Ook de spelersbussen – zonder dat de selectie erin zat – van Hertha BSC en Borussia Dortmund werden vorig jaar onder vuur genomen.

Jan de Rek zat dinsdagavond klaar voor de tv om het Premier League-duel te kijken, toen duidelijk werd wat er buiten het stadion was misgegaan. Hij is chauffeur bij Ringelberg Touringcars en bestuurt de spelersbus van Feyenoord. „Het is verschrikkelijk als je geen kant op kan.”

Feyenoord heeft sinds vorig jaar een nieuwe, veertien meter lange bus, „de meest gefotografeerde bus van Nederland”, zegt De Rek (50). Hij is ervaren, hij was elf jaar chauffeur bij Excelsior en van 2002 tot en met 2007 bij Feyenoord, sinds vorig jaar is hij terug op zijn oude stek.

In 2012 werd de spelersbus van PSV opgewacht door honderden boze fans:

Nooit in de ogen kijken

Als chauffeur moet je kalm blijven onder alle omstandigheden, zegt hij. Vorig jaar mei was er een agressieve sfeer bij de Kuip, toen de selectie door een paar honderd fans werd opgewacht na een nederlaag bij PEC Zwolle, coach Fred Rutten werd later die dag ontslagen. De Rek: „Je moet boze supporters nooit in de ogen kijken. Dan kunnen ze door het lint raken. Je moet eroverheen kijken.”

April vorig jaar werd de spelersbus van het Turkse Fenerbahçe beschoten

Kantelpunt in 2003

Kantelpunt in Nederland rond de beveiliging van spelersbussen is 2003. Dat jaar werd de bus van Ajax in brand gestoken bij het Golden Tulip Hotel in het Drentse Zeegse, in de nacht voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De selectie – met coach Ronald Koeman en spelers als Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic – moest geëvacueerd worden, de vlammen sloegen over op balkons.

„Toen dachten we: wij kunnen de volgende zijn”, zegt De Rek. Sindsdien wordt de bus niet meer bij het hotel geparkeerd als de ploeg daar overnacht voor een verre uitwedstrijd. „Ik heb overal mijn adresjes waar ik de bus veilig kan stallen.”

De massa kan zich tegen je keren

Bij Betuwe Express – dat de bussen en chauffeurs levert voor NEC, Vitesse, Excelsior en Oranje – werken ze hetzelfde. „We parkeren nooit bij een hotel”, zegt accountmanager Jeroen Rengers. „Hij staat altijd op een afgesloten terrein. We zijn er zuinig op.”

De Rek staat nauw in contact met de teammanager en de veiligheidscoördinatoren van Feyenoord. De route wordt vooraf doorgenomen, eventuele risico’s besproken. Voor uitwedstrijden tegen Ajax is er vanaf Utrecht politiebegeleiding. Als supporters spelers opwachten, wordt hij tijdig geïnformeerd. De Rek: „Je bent overal op voorbereid.”

Vorige week daagden twee Willem II-supporters hem uit door langzaam voor zijn bus te lopen. Hij moet dan rustig blijven en het bij claxonneren houden. „Je moet er nooit tegenaan rijden. Dan kan de massa zich tegen je keren.” Hij heeft een dashcam waarmee kentekens kunnen worden geregistreerd als automobilisten zich misdragen. „Soms gaan ze voor je rijden en remmen ze of ze snijden je af.”

Knikkende knieën

Er zijn af en toe incidenten in Nederland. Een Vitesse-fan mishandelde in november de chauffeur van Ajax, die liep daarbij een gebroken jukbeen op, meldde Het Parool. In 2010 werden vanaf een viaduct stenen gegooid naar de spelersbus van FC Twente, op weg naar AZ.

Eén keer is De Rek bang geweest: in 2004 liep een duel tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord op De Toekomst volledig uit de hand toen Ajax-fans het veld bestormden. Feyenoorders kregen klappen. De Rek kon geen kant op. „Er stond ruim tweehonderd man om mijn bus.” De politie schoot ze uiteindelijk te hulp. „We zijn met knikkende knieën weggereden.”