‘Smaadgedicht’ Böhmermann voorgelezen in Bondsdag

Terwijl de komiek Jan Böhmermann zich warmdraait voor zijn terugkeer op televisie vanavond, werd zijn omstreden gedicht nog eens voorgelezen in het Duitse parlement.

Enkele uren voor de omstreden Duitse komiek Jan Böhmermann zijn tv-programma Neo Magazin Royale weer presenteert (na een afwezigheid van meer dan een maand), heeft een CDU-politicus in de Bondsdag het veel besproken ‘smaadgedicht’ van Böhmermann over de Turkse president Erdogan voorgelezen. Vanwege dat gedicht heeft Erdogan Böhmermann aangeklaagd, omdat het belediging van een bevriend staatshoofd zou zijn.

In de Bondsdag werd vandaag gedebatteerd over het wetsartikel dat dit verbiedt. Bondskanselier Merkel heeft er in toegestemd dat Böhmermann vervolgd wordt als het Openbaar ministerie daartoe besluit. Tegelijk maakte ze bekend dat haar regering het verbod op belediging van een buitenlands staatshoofd niet meer van deze tijd vindt en wil afschaffen.

CDU-politicus Detlef Seif draagt het gedicht voor in de Bondsdag:

Het was niet uit solidariteit dat CDU-afgevaardigde Detlef Seif het gedicht, waarin Erdogan onder meer wordt uitgemaakt voor pedofiel en liefhebber van seks met dieren, vandaag in de Bondsdag voorlas. Hij wilde, zei hij, duidelijk maken waar we het precies over hebben.

,,Verplaatst u zich even in Erdogan en vraagt u zich af hoe u zich zou voelen.’’

Böhmermann had het gedicht aanvankelijk in zijn programma voorgedragen ter illustratie van een betoog over de verschillen in vrijheid van meningsuiting in Turkije en Duitsland. De politieke storm die over de kwestie ontstond, nam nog toe toen bleek dat kanselier Merkel tegen de Turkse premier had gezegd dat het gedicht ,,bewust kwetsend’’ was – een fout, erkende ze later, ze had zich niet de indruk moeten wekken dat haar persoonlijke smaakoordeel hier en rol speelde.

Terug op tv

Vanavond komt Böhmermann weer terug op tv, nadat hij vanwege alle ophef een pauze van enkele weken had genomen om. Kijkers heeft hij opgeroepen grappen in te sturen. Goede grappen worden beloond met 103 euro – in een verwijzing naar het omstreden wetsartikel over belediging van een buitenlands staatshoofd: artikel 103 van het wetboek van strafrecht. De grappen mogen niet langer zijn dat 300 tekens en ze moeten een punchline hebben.

Zie hier de teaser voor de show van vanavond:


Politici mogen ook meedoen, zei Böhmermann in een videofilmpje – en als ze een goede grap leveren zal hij daarvoor 500 euro overmaken aan een goed doel.