Boeken

Shortlist Bob den Uyl Prijs 2016 bekend

Vijf auteurs maken kans op de prijs voor het beste journalistiek reisboek.

De nominaties voor de Bob den Uyl Prijs 2016, de prijs voor het beste journalistieke reisboek, zijn bekend. Vijf auteurs maken kans op het aan de prijs verbonden geldbedrag van 5.000 euro.

Sandra Smallenburg, kunstredacteur bij deze krant, is genomineerd met Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland, Laura Starink met De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne, Tommy Wieringa met Honorair Kozak, Fleur de Weerd met Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne en Laurens Samsom met Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden.

De winnaar wordt op 5 juni bekendgemaakt en op 12 juni is deze te gast in het tv-programma VPRO Boeken. De prijs wordt sinds 2004 door de VPRO uitgereikt. De jury bestaat dit jaar uit Clairy Polak (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Mathijs Deen, Alexander Reeuwijk en Rosan Smits. Eerdere winnaars waren onder anderen Michel Krielaars (2015), Lieve Joris (2014) en Carolijn Visser (2013).