Shell in de race voor windenergie op zee

Duurzame energie Samen met Eneco en Van Oord doet Shell een gooi naar de aanleg van windparken op zee. Dat is niet alleen duurzaam, er valt ook geld mee te verdienen.

Foto iStock

Donderdag werd formeel bekend wat al maanden een publiek geheim is, namelijk dat Shell samen met elektriciteitsbedrijf Eneco en baggeraar Van Oord een bod heeft uitgebracht voor de aanleg van de windparken Borssele 1 en 2. De Deense fabrikant Vestas zal de turbines leveren. Het consortium maakte dat zelf bekend nadat de inschrijving donderdag was gesloten.

„Dit past in onze strategie van meer energie en minder uitstoot van CO2”, lichtte Marjan van Loon, president- directeur van Shell Nederland toe tegenover NRC. Het bedrijf heeft het zwaartepunt al verlegd van olie naar gas dat relatief minder CO2 uitstoot. Nu moet daar dus windenergie bijkomen.

Het gaat om twee windparken met een vermogen van 350 megawatt (MW) die genoeg stroom moeten gaan leveren om ruim 800.000 huishoudens te bedienen. De parken komen op 22 kilometer afstand van Walcheren te liggen. Er is een investering mee gemoeid van rond de 2 miljard euro.

Grote belangstelling

windm

Wie de andere gegadigden zijn voor de aanleg en exploitatie van de windparken is nog niet duidelijk. Het is aan partijen zelf om dat bekend te maken, maar aangenomen wordt dat de belangstelling groot is. Volgens ingewijden heeft ook het Belgische Deme, een directe concurrent van Van Oord, een bod uitgebracht. Samen met Siemens, dat de turbines zou gaan leveren, en het Zeeuwse Delta dat de elektriciteit zou moeten gaan verkopen.

Daarnaast zouden onder andere RWE, het Duitse moederbedrijf van Essent, Vattenfall, moederbedijf van Nuon, en het Deense Dong belangstelling hebben voor de parken. Maar of zij hebben geboden wordt naar verwachting in de loop van de zomer duidelijk. Dan neemt het ministerie van Economische Zaken een beslissing.

Voor de Nederlandse kust valt de komende jaren veel geld te verdienen. Er worden in totaal vijf nieuwe windparken aangelegd met een gecombineerd vermogen van 3500 MW, die allemaal kunnen rekenen op 15 jaar overheidssubsidie: in totaal maximaal 18 miljard euro.

Wie de eerste opdracht binnenhaalt, heeft automatisch een voorsprong op de concurrentie bij de volgende aanbestedingen. De windparken zijn allemaal even groot (350 MW) en worden op dezelfde manier door netbeheerder Tennet verbonden met het vaste land. De constructieplannen kunnen – kleine aanpassingen daargelaten – als basis dienen voor volgende aanbestedingen.

Dat is ook precies wat Shell voor ogen heeft, zegt Van Loon. Wat haar betreft is het bod op Borssele 1 en 2 geen „probeerseltje” van de fossiele energiereus, maar een „serieuze poging” om wind op zee toe te voegen aan het energiepakket.

Shell pleit voor veel meer windparken op zee en de versnelde aanleg daarvan om de kostprijs zo snel mogelijk verder te verlagen. Dat heeft volgens Van Loon economische voordelen voor alle betrokkenen, want „het moet wel economisch rendabel zijn”.

De belangstelling van Shell past in de strategie van het bedrijf om zich sterker in te zetten bij de ontwikkeling van duurzame energie en bij het terugdringen van de uitstoot van CO2.

Ook benadrukt de nieuwe president-directeur – die in januari van dit jaar Dick Benschop opvolgde – dat Shell zich meer wil richten op lokale oplossingen. „In landen met veel zon kan zonne-energie interessant zijn, in landen rond de Noordzee waait het nou eenmaal harder”.

Het laagste bod wint

Wie het laagste bod heeft gedaan, komt boven op de stapel te liggen, zo heeft minister Kamp (Economisch Zaken, VVD) eerder laten weten. Hij heeft bepaald dat het bod onder de kostprijs moet liggen van 12,4 cent per kWh. Verwacht wordt dat het winnende bod net boven 10 cent zal liggen.

Wat Shell precies geboden heeft is onbekend. Maar duidelijk is wel dat het consortium ook de BV Nederland-kaart speelt. Het gaat tenslotte om drie Nederlandse bedrijven en om honderden banen.

Wat Shell inbrengt is ervaring in de olie- en gaswinning op de Noordzee en kennis op het gebied van grote projecten. Eneco heeft onlangs het windpark Luchterduinen aangelegd voor de kust bij Noordwijk. En Van Oord is onder andere actief bij de installatie van het Gemini-windpark, ten noorden van Schiermonnikoog.

Maar ook concurrenten hebben de nodige ervaring. Dong en RWE hebben grote windparken aangelegd voor de Duitse en Britse kust. En het Belgisch Deme, dat samen met Siemens zijn vinger heeft opgestoken, is al actief op een steenworp afstand van de windparken die nu worden aanbesteed. Borssele 1 en 2, maar ook 3 en 4 die later die jaar zullen worden aanbesteed, liggen namelijk pal tegen een reeks windparken aan voor de Belgische kust, waarin Deme nu al een grote partij is.