Sauer: aanklacht Russen lariekoek

Mediaondernemer Derk Sauer wordt in Russische media beticht van fraude.

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer zou volgens Russische media in 2014 betrokken zijn geweest bij verdachte aandelentransacties binnen de onlinetak van het Russische mediabedrijf RBK.

Sauer was tot augustus 2015 directeur van RBK, een van de weinige bronnen van onafhankelijk nieuws in Rusland. Hij legde die functie na politieke druk neer. Daarna werd hij vicepresident bij Onexim, het moederbedrijf van RBK. Naast Sauer wordt ook de directeur en financieel topvrouw van RBK van fraude beticht.

Volgens Sauer is RBK slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Onder zijn leiding groeide RBK – een krant, een televisiestation en een nieuwssite – uit tot het meest toonaangevende onafhankelijke mediabedrijf van Rusland. RBK berichtte recent uitgebreid over de zakelijke belangen van Poetins dochters. En hoewel de site niet zelf onderzoek deed naar de Panama Papers – dat was de Novaja Gazeta – besteedde RBK veel aandacht aan de financiële constructies van Poetins entourage.

Russische media die over de fraudebeschuldigingen berichten, zeggen zich te baseren op documenten van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Sauer ontkent: „Het is lariekoek. Een voorwendsel.” Volgens hem zijn de beschuldigingen een beproefd middel in Rusland om mensen zwart te maken. „Het is lastig om je daartegen te verdedigen, daarom gebruiken ze het ook. Maar het grote probleem is dat in Rusland onafhankelijke rechtspraak niet bestaat.”

Volgens Sauer was de nieuwssite RNS de eerste die over de fraude schreef. RNS staat bekend om nauwe banden met het Kremlin. Als het tot een aanklacht komt, die hij tot nog toe niet heeft ontvangen, dan noemt Sauer het „heel moeilijk, zo niet onmogelijk verder te functioneren” in Rusland. „Dit is een nieuwe, nogal verontrustende stap, want het richt zich tegen personen. Dat maakt het er niet aangenamer op.”

RBK staat de laatste twee jaar onder druk. Vorige maand vielen de belastingdienst en de veiligheidsdienst FSB bedrijven van Michail Prochorov binnen, zoals Onexim. Onexim is de investeringsmaatschappij van Prochorov, een oligarch. De autoriteiten gaven geen reden op voor de inval, maar volgens Russische media zou Prochorov onder druk zijn gezet RBK te verkopen. Of de fraudebeschuldigingen met de invallen te maken hebben, is niet bekend.