‘Tientallen Russische atleten namen doping bij Spelen 2014’

Rond de Spelen in Sotsji zouden zeker vijftien medaillewinnaars hebben deelgenomen aan een dopingprogramma.

Een gouden medaille bij de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014.
Een gouden medaille bij de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. Foto Sergei Karpukhin/Reuters

Tientallen Russische atleten, onder wie ten minste vijftien medaillewinnaars, hebben voor de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji deelgenomen aan een door de staat gerund dopingprogramma. Dat verklaart de toenmalige directeur van het Russische antidopingbureau Grigory Rodsjenkov donderdag in de New York Times. Volgens de Amerikaanse krant namen onder meer veertien leden van het cross-country-team in het skiën en twee bobsleeërs prestatiebevorderende middelen.

Twitter avatar nytimes The New York Times EXCLUSIVE: One of the most successful doping ploys in sports history occurred at the 2014 Olympics in Sochi https://t.co/CTjdVpKYVQ

Rodsjenkov stelt dat aan de atleten een cocktail werd gegeven van drie dopingmiddelen, gemengd met alcohol. Leden van de geheime dienst zorgden er volgens hem vervolgens voor dat ten minste honderd besmette urinemonsters door schone exemplaren werden vervangen die eerder waren afgenomen.

De New York Times zegt te beschikken over een spreadsheet met daarop de namen van de atleten die deel uitmaakten van het dopingprogramma. Daarop staan onder meer bobsleeër Aleksander Zubkov, die tweemaal goud won in 2014, en Aleksander Legkov, winnaar van goud en zilver in het skiën. Ook Aleksander Tretyakov wordt genoemd, die bij de Winterspelen in Sotsji winnaar werd in het skeleton.

Urinebuisjes vervangen in de nacht

Rodsjenkov beschrijft in het artikel de duistere werkwijze die de Russen gehanteerd zouden hebben. Elke nacht tijdens de Spelen werden in een schaduwlaboratorium buisjes met urine via een gat in de muur in het dopinglaboratorium geplaatst. Daar vervingen ze de monsters die de volgende dag getest zouden worden. De voormalig directeur noemt het werk “een sterke prestatie”:

“We waren voorzien van het juiste materiaal en de benodigde kennis, hadden genoeg ervaring en waren voorbereid zoals nooit tevoren. We werkten als een Zwitserse horloge.”

Rodsjenkov spil in dopingnetwerk

Wereldantidopingagentschap WADA wees afgelopen november Rodsjenkov aan als de spil in een groot door de staat gerund dopingprogramma waarbij atleten geld moesten betalen in ruil voor het verdoezelen van positieve dopingstests en het vernietigen van honderden urinestalen. Na het uitkomen van het WADA-rapport werd Rodsjenkov door de Russen gedwongen op te stappen. Hij vluchtte vervolgens naar Los Angeles, uit vrees voor zijn veiligheid, zo schrijft de New York Times.

Het programma was bedoeld om de Russen te verzekeren van succes op de Spelen in eigen land. Rusland voerden het medailleklassement aan na de Spelen in Sotsji. In totaal wonnen atleten 33 medailles, waaronder dertien keer goud. Geen enkele sporter werd uiteindelijk op doping betrapt.

De New York Times sprak drie dagen met Rodsjenkov, maar schrijft dat zijn beweringen niet direct konden worden geverifieerd, maar dat ze overeenkomen met het rapport dat WADA afgelopen najaar publiceerde over het Russische dopingprogramma. Ook toonde hij de krant e-mails waarin de inspanningen gedetailleerd worden beschreven.

“Poging de Russische sport in diskrediet te brengen”

De Amerikaanse krant vroeg ook de Russische autoriteiten om een reactie op de beweringen van Rodsjenkov. De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, liet zich woensdag interviewen door het staatspersbureau TASS over de kwestie. Hij noemde het artikel “een poging de Russische sport in diskrediet te brengen” in aanloop naar de Zomerspelen in Rio de Janeiro komende zomer:

“De organisatie van de Olympische Spelen (in Sotsji, red.) was compleet transparant. Alles stond onder controle van internationale experts, van het verzamelen van de urinestalen tot aan de analyse daarvan.”

De onthullingen komen voor Rusland op een bijzonder ongelegen moment. De atletiekbond van het land werd in november geschorst na de dopingonthullingen door de WADA. De komende weken moet de internationale atletiekfederatie IAAF besluiten of die tijdelijk ban wordt opgeheven, zodat Russische atleten kunnen meedoen aan de Spelen in Rio.