Etappezege voor Greipel, Dumoulin behoudt leiderstrui

André Greipel heeft woensdag de lange, vijfde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Duitse wielrenner uit de Belgische formatie Lotto Soudal was met grote overmacht de snelste in een massasprint op een kleine helling in Benevento, waar Nederlander Tom Dumoulin in het peloton finishte en de koppositie in het klassement behield. De Fransman Arnaud Démare werd tweede, de Italiaan Sonny Colbrelli derde. Beste Nederlander was Moreno Hofland, die als vijfde finishte.

Vooraf werd al verwacht dat Dumoulin donderdag voor de vierde keer in de roze leiderstrui zal starten. Van zijn voorsprong in de rangschikking werd wel vier seconden afgesnoept omdat nummer twee Bob Jungels uit Luxemburg in de etappe als vierde finishte en bonificatieseconden verdiende. „Ik liet hem zijn ding doen. Ik deed mijn eigen ding, veilig naar de finish rijden”, zei Dumoulin na afloop.

De 25-jarige coureur van Giant-Alpecin was allang blij dat de schade voor hem was meegevallen. „Er was me verteld dat de Giro een lastige koers was. Dat heb ik vandaag mogen ondervinden. Het ging een hele dag op en neer met een hoge snelheid en in de finale ging het nog harder. De sprint was chaotisch en gevaarlijk. Het was de zwaarste sprintfinish ooit.”

Vier renners zorgden woensdag voor de enige opwinding tijdens de saaie rit van 233 kilometer naar Benevento. Daniel Oss, Pavel Broett, Amets Txurruka en Aleksandr Foliforov ontsnapten uit het peloton en kregen een voorsprong van maximaal zeven minuten. Hun vlucht eindigde in de straten van Benevento, op 7 kilometer van de finish. Greipel sloeg daarna toe in de sprint.

Donderdag staat de eerste rit met een finish bergop op het programma. De zesde etappe heeft een slotklim van ruim 18 kilometer. „Het zal een zware finale worden”, voorspelt Dumoulin. „Wellicht is het een eerste indicatie en zullen we zien wie wel en niet in vorm is in deze Giro. Ik kijk de kat uit de boom. Het is bergop, maar ook weer niet te lastig. Ik verwacht dat ik niet te veel tijd zal verliezen, als ik al tijd verlies.” (ANP)