Over mindfulness wordt te positief gedacht

Er zijn veel onderzoeken gepubliceerd die aantonen dat op mindfulness gebaseerd therapie goed is voor de geestelijke gezondheid. Té veel, schrijft een groep Canadese onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Ze keken naar 124 mindfulness-studies. Daarvan lieten er 109 zien dat mindfulness een positief effect had, elf hadden gemengde resultaten en vier studies lieten geen effect zien. Dit duidt op zogenoemde publicatiebias: experimenten waar uitkomt dat deze behandeling goed werkt, worden vaker gepubliceerd dan experimenten waar uitkomt dat ze niet werkt. Het is bekend dat wetenschappelijke tijdschriften niet happig zijn op ‘nulresultaten’. En het zou ook kunnen dat aanhangers van mindfulness hun onderzoek niet publiceren als eruit blijkt dat hun therapie niet werkt. Bij mindfulnesstherapie leren mensen hun aandacht bij het hier en nu te houden. Soms wordt dat gecombineerd met meditatie- en yogaoefeningen en elementen uit cognitieve therapie, zoals positief denken. Mindfulnesstherapie is de laatste jaren steeds populairder geworden, net als anti-stressprogramma’s die op mindfulness gebaseerd zijn.

    • Ellen de Bruin