Opnieuw daling aantal eerste asielaanvragen uit Syrië

In de april deden 101 Syriërs een eerste aanvraag voor asiel in Nederland.

In totaal vroegen afgelopen maand 924 mensen voor de eerste keer asiel aan in Nederland. Foto Remko de Waal / ANP

Het aantal vluchtelingen afkomstig uit Syrië dat asielaanvragen doet, is opnieuw gedaald. In de april kwamen er 101 aanvragen binnen zo schrijft de Volkskrant op basis van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In totaal vroegen afgelopen maand 924 mensen voor de eerste keer asiel aan in Nederland. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1.138 onder wie 256 Syriërs. Op het hoogste punt van de vluchtelingenstroom in oktober 2015, kreeg Nederland 9.980 asielaanvragen binnen. 5.249 aanvragen werden daarvan gedaan door Syriërs. Sinds oktober is er een daling ingezet. Zo kwamen er in februari en maart nog 338 en 127 eerste asielaanvragen binnen vanuit Syrië.

Bij bovengenoemde cijfers gaat het dus niet om herhaalde asielaanvragen en nareizigers (gezinshereniging). Als die getallen worden meegerekend, werden in april 1.473 aanvragen gedaan waarvan 308 door Syriërs.

Nu het aantal Syrische vluchtelingen, dat een eerste verzoek tot asiel doet, zo laag ligt, blijkt dat Albanezen het vaakst asiel hebben aangevraagd in Nederland. Dat werd in april duidelijk toen bleek dat in maart 224 verzoeken werden ingediend door Albanezen. Echter, omdat Albanië als veilig aangemerkt is, hebben asielzoekers uit dat land in principe geen bescherming nodig en hun aanvragen worden daarom versneld afgewezen, waarna de aanvragers worden teruggestuurd.

Lees ook over de vluchtelingencrisis in Europa: Dit is wat je moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen

Verklaring

Als verklaring voor de afname van het aantal eerste asielaanvragen vanuit Syrië geeft de Volkskrant de vluchtelingen deal van de Europese Unie met Turkije en het sluiten van de Balkangrenzen. Eerder schreef NRC al dat de algehele daling van het aantal asielaanvragen daalt door een onverwacht grote uitstroom van asielzoekers, bijvoorbeeld Irakezen, die terugkeren naar hun land, dit uit teleurstelling over de lange procedures. Ook zijn er meer asielzoekers die van een vrijwillige terugkeerregeling gebruik maken: 370 in februari tegenover ongeveer 300 in november vorig jaar.

    • Maarten Back