Oeganda schoffeert Strafhof met ontvangst Soedanese president

De Soedanese president Omar al-Bashir, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd woonde donderdag de inauguratie van Yoweri Museveni bij.

De Oegandese president Yoweri Museveni donderdag in Kampala.
De Oegandese president Yoweri Museveni donderdag in Kampala. Foto Edward Echwalu/Reuters

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een lange neus gemaakt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Op zijn uitnodiging woonde zijn ambtgenoot Omar al-Bashir van Soedan donderdag in Kampala zijn inauguratie voor een vijfde ambtstermijn bij.

Bashirs komst is opmerkelijk, omdat het Strafhof een internationaal arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Hij wordt gezocht wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan in Darfur. Zelf schakelde Museveni in 2004 als een van de eerste staatshoofden in Afrika het Strafhof in om vervolging van de Oegandese rebellengroep Verzetsleger van de Heer te vragen.

De 71-jarige Museveni, die al dertig jaar aan de macht en wiens herverkiezing in februari omstreden is, had ook president Robert Mugabe van Zimbabwe en president Jacob Zuma van Zuid-Afrika uitgenodigd. In een toespraak na zijn beëdiging noemde Museveni het Strafhof, “een stelletje nutteloze lui”, dat hij niet langer te steunt. Verschillende Europese en Amerikaanse diplomaten liepen daarop weg bij de ceremonie. Ook de Nederlandse ambassadeur vertrok.

Oppositie geweigerd bij inauguratie

Voorafgaand aan de inauguratie werden volgens persbureau AP al leden van de oppositie in Oeganda weggestuurd door beveiligers. Oppositieleider Kizza Besigye verwierp in februari de uitslag van de verkiezingen vanwege fraude, maar werd door het Oegandese gerecht in het ongelijk gesteld. Hij werd woensdag gearresteerd.

Rond de ceremonie werden ook social media als Facebook en Twitter geblokkeerd in Oeganda om activisten de mond te snoeren die pleiten voor meer democratie in het Afrikaanse land.