Oekraïense favoriet zingt over Stalins deportaties

Vanavond is de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Wat is de concurrentie van Douwe Bob? En waar komen al die hetero’s in zijn bar ineens vandaan?

De Oekraïnse zangeres Jamala tijdens de repetitie op het Eurovisie Songfestival.
De Oekraïnse zangeres Jamala tijdens de repetitie op het Eurovisie Songfestival. Foto Andres Putting/ Eurovision

De kroeg die Douwe Bob voor het Songfestival opende in Stockholm is de hipsterversie van het Holland Heineken Huis geworden. The Common Linnets traden er gisteren op, in de kelder van de bar waar Douwe vorige week Hey Jude zong met zeven andere songfestivalkandidaten. Toen waren de meeste fans nog niet aangekomen, nu stonden er mannen in oranje pakken en vrouwen met schorre stemmen in het publiek.

‘Geef deze man een bier!’, schreeuwde Douwe toen hij de oranje pakkenman vooraan zag staan. Hij nam nog één slok en gaf zijn glas door het publiek in.

Buiten, waar een rij stond omdat het binnen vol was, vroeg iemand zich af waar al die hetero’s opeens vandaan waren gekomen.

Vanavond tijdens de tweede halve finale wordt bekend tegen wie Douwe Bob het zaterdag in de finale moet opnemen. De show werd gisteren al twee keer gerepeteerd en voor wie er bij was werd duidelijk dat je de televisie af en toe best wat zachter kunt zetten. Vooral Polen en Noorwegen, vanavond als tweede en derde, zingen alsof ze onder de douche staan en zich even laten gaan. Denemarken heeft drie bijna-dertigers gestuurd die doen of ze nog jongens zijn. ‘Take my hand and never let go / Never let go and let’s be soldiers of love’, zingen ze. Ook wordt er vingers geknipt en heupen gewiegd en dat is jammer.

Al staan er vanavond ook favorieten op het podium. Oekraïne staat bij de bookmakers op een tweede plek, na Rusland. Zangeres Jamala zingt over de deportatie van Tataren door de Russen onder dictator Stalin. Het lied 1944 begint in het Engels met de tekst: 'Als er vreemdelingen komen, en ze komen naar je huis. Ze vermoorden je en zeggen: Wij zijn onschuldig.’ De rest van het nummer is in het Tataars. Volgens de reglementen van het Eurovisie Songfestival zijn liedjes met een politieke lading verboden. Maar dit nummer gaat over haar oma, aldus Jamala, en dat maakt het meer persoonlijk maken dan politiek.

De Australiërs maakten vorig jaar hun songfestivaldebuut. Toen mochten ze direct naar de finale. Nu moeten ze in de halve finale beginnen. Dami Im won drie jaar geleden de Australische X-Factor en zingt bij het Songfestival liggend op een kubus over The Sound of Silence. Als Australië wint, wordt het Songfestival volgend jaar alsnog ‘ergens in Europa’ gehouden.

Toen Douwe Bob gisteren na het optreden met een lach op zijn gezicht zijn leencafé uitliep begonnen de fans te klappen en te juichen. Hij bleef de afgelopen dagen stijgen bij de bookmakers. Tot enkele weken geleden stond Douwe Bob met zijn liedje Slow Down nog op 22. Nu staat hij op de achtste plek.