Obama: de wereld heeft een sterk Europa nodig

Obama en Merkel proberen omstreden handelsverdrag te redden.

Barack Obama op de Hannover Industriebeurs maandagochtend. Foto Christian Charisius/AFP

President Obama heeft Europa maandag verzekerd dat de wereld „een sterk, welvarend, democratisch en op de vrije markt gericht Europa” nodig heeft. Hij onderstreepte het belang van Amerikaans-Europese samenwerking.

Obama sprak op de Hannover Messe, een van de grootste industriële beurzen ter wereld. Met kanselier Merkel probeerde hij daar het omstreden handelsakkoord TTIP te redden, nu de weerstand ertegen in de Amerikaanse en Europese publieke opinie groeit. Beide leiders benadrukten dat het akkoord om economische én politieke redenen juist nu van groot belang is.

Obama, die maandag met Merkel een rondgang over de beurs maakte, toonde begrip voor de zorgen die veel mensen hebben over het Transatlantic Trade and Investment Partnership – waarover nog onderhandeld wordt. „Over de hele wereld zijn mensen onzeker door globalisering”, zei Obama zondag. „Er zijn veel emoties aan verbonden. Dat moeten we serieus nemen. Maar het antwoord daarop is niet om de ophaalbruggen op te trekken.”

Er zijn nog te veel regels en barrières die een uitbreiding van de handel in de weg staan, zei hij. Als die hindernissen worden weggenomen, zal dat veel nieuwe banen opleveren, en zorgen voor „betere standaarden voor bescherming van werknemers, consumenten en het milieu”.

Ook onderstreepte Obama het geopolitieke belang van TTIP in een tijd van grote politieke spanningen.

Merkel noemde TTIP een kans „om de globalisering vorm te geven, in plaats van er achter aan te lopen”. Bovendien benadrukte ze dat de tijd dringt. De kandidaten die campagne voeren om Obama op te volgen zijn allemaal in meer of mindere mate tegen. „Deze kans moeten we benutten’’, zei Merkel. Maandagmiddag zouden Merkel en Obama bijeenkomen met de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.