‘Helft Nederlandse proftennissers benaderd door matchfixers’

In 2013 bleek uit onderzoek nog dat ‘slechts’ 4 procent van de sporters is gevraagd een wedstrijd te verliezen.

Uit het onderzoek van het AD blijkt dat een opmerkelijk hoog aantal van 50 procent van de spelers is benaderd door matchfixers. Foto: Koen Suyk / ANP

Ongeveer de helft van de Nederlandse proftennissers is benaderd door matchfixers, blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. In 2013 bleek uit een in opdracht van minister Edith Schippers (Sport) uitgevoerd onderzoek nog dat ‘slechts’ 4 procent van de sporters door matchfixers is benaderd.

In het onderzoek werden veertien van de zestien Nederlandse spelers in de mondiale top-1000 gesproken. Daarvan zeggen zeven spelers benaderd te zijn door mensen die hen vragen een wedstrijd of set opzettelijk te verliezen. Elf spelers zeggen zeker te weten dat er sprake is van omkoping in het proftennis. Spelers blijken onder meer via sociale media te worden benaderd. Hoewel elke poging tot omkoping bij de tennisbond moet worden gemeld, laten de meesten dit volgens het AD in de praktijk na, blijkt ook uit het verhaal van een speler die om juridische redenen anoniem blijft:

“Ik kreeg een bericht op Facebook, of ik wat geld wilde verdienen. Ik ben daar niet op ingegaan en daarna is dat account verwijderd. Ik had dit eigenlijk moeten aangeven natuurlijk.”

Drie wedstrijden officieel verdacht

De Nederlandse tennisbond KNLTB heeft drie verdachte wedstrijden doorgegeven aan de Tennis Integrity Unit (TIU), een organisatie die corruptie in het tennis bestrijdt.

Het zou gaan om wedstrijden van Thiemo de Bakker, Antal van der Duim, en Boy Westerhof. Zij ontkennen zelf elke betrokkenheid.