Landelijk Parket doet aangifte na ‘belediging’ officier in zaak-Van Rey

Het Landelijk Parket heeft aangifte wegens belediging gedaan bij de hoofdofficier in Limburg tegen Christian Petermann, campagneleider van de partij van Jos van Rey, de Volkspartij Limburg.

Aanleiding is een tweet van Petermann waarin hij de officier van justitie, die dinsdag twee jaar cel eiste tegen Van Rey, vergeleek met een kampbeul. Ook wenste hij officier Anja Janssen-De Boer dood.

„Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt”, twitterde Petermann. Grese was een beruchte SS-kampbewaakster in Auschwitz, Ravensbrück en Bergen-Belsen.

Jos van ReyFoto Robin Utrecht

Het parket vindt de tweet „zowel een schoffering van het Openbaar Ministerie als een grove belediging voor de officier van justitie”. De hoofdofficier heeft een onderzoek gelast.

Petermann zegt de passage over het verongelukken „terug te nemen”. „Maar achter de vergelijking met Grese sta ik nog steeds. Als Paul Verhoeven een film over Auschwitz gaat maken, kan hij haar casten als kampbeul. Die hele uitstraling van Janssen – kil, nors, hard, vilein – deed me denken aan Grese die ik onlangs in een documentaire op Netflix zag.” Na een paar minuten verwijderde hij zijn tweet, maar die was al doorgestuurd.

Sinds het begin van het corruptieonderzoek tegen Van Rey namen de ex-VVD-politicus en zijn entourage het Openbaar Ministerie (OM) voortdurend onder vuur. Daarbij is vaker een verband gelegd met de Tweede Wereldoorlog.

Over zijn arrestatie zei Van Rey in diverse media: „Het waren beulen”; over de rechercheurs: „Het is net alsof je bij de Gestapo op bezoek komt” en over de huiszoeking in zijn woning: „De grootste doorzoeking sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Het OM is „een losgeslagen bende” en „helemaal niet bezig met waarheidsvinding”, betoogde Van Rey. „Hun doel is om mij en mijn familie helemaal kapot te maken.” Daarbij bedient het OM zich van „Stasipraktijken”, zei Dré Peters, een strijdmakker van Van Rey.