Kenia gaat ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp sluiten

Reden voor het opheffen van het vluchtelingenkamp is de dreiging van terreurgroep Al-Shabaab.

Dadaab is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld en ligt op de dorre zandvlaktes van Noordoost Kenia. Foto Thomas Mukoya / Reuters

Een meerderheid in de Keniaanse regering heeft ingestemd om het vluchtelingenkamp Dadaab binnen een jaar te sluiten, zo meldt persbureau AP. Reden voor het opheffen van het vluchtelingenkamp, waar zeker 328.000 mensen wonen, is omdat het een broedplaats zou zijn voor militanten van terreurbeweging Al-Shabaab.

Dadaab is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld en ligt op de dorre zandvlaktes van Noordoost-Kenia, zeventig kilometer van de Somalische grens. Het werd in 1992 opgericht om 90.000 mensen te huisvesten, goeddeels bewoners van het door burgeroorlog verscheurde Somalië. Het is een onofficiële stad waar winkeltjes zijn en concerten gegeven worden. Echter, vandaag de dag wordt het kamp volgens de autoriteiten in Kenia gebruikt door militanten Al-Shabaab om wapens te smokkelen.

Door het kamp te sluiten hoopt de regering in Kenia de veiligheid terug te laten keren in het land. Alle aanslagen van de afgelopen jaren werden uitgevoerd door de van oorsprong Somalische terreurgroep Al-Shabaab, opgericht in 2007 en bondgenoot van Al-Qaeda. Sinds het Keniaanse leger in 2011 Somalië binnenviel om Al-Shabaab te bestrijden, is de groep actiever geworden in Kenia.

Weerstand

De Keniaanse regering streeft ernaar om alle vluchtelingen in Dadaab voor mei 2017 elders te hebben ondergebracht. De mensen uit het kamp worden teruggestuurd naar hun land van herkomst of ondergebracht in andere kampen. Eerder deze week was ook sprake dat het tweede grootste vluchtelingenkamp in Kenia, Kakuma zou gaan sluiten. Echter, volgens de regering kan dat openblijven, omdat er daar “geen gevaar is”.

De Verenigde Naties hebben in een verklaring laten weten dat het sluiten van Dadaab “verwoestende” gevolgen kan hebben voor het Kenia en vraagt of het land de sluiting wil herzien. Volgens de VN is het ook niet mogelijk om het kamp op te heffen en vervolgens de vluchtelingen de grens over te zetten in landen waar oorlog heerst.

    • Maarten Back