Italiaans parlement stemt in met het homohuwelijk

Homostellen in Italië kunnen binnenkort, als een van de laatste landen in West-Europa, een verbintenis aangaan. Hun rechten in dit geregistreerd partnerschap blijft op een aantal punten achter bij een huwelijk van man en vrouw. Premier Renzi moest zijn toevlucht nemen tot een vertrouwensstemming om er zeker van te zijn dat het wetsvoorstel, een van de meest aangevochten maatregelen van zijn centrum-linkse kabinet, zou worden aangenomen. Conservatieve groepen vinden dat de nieuwe wet te ver gaat. Op het gebied van pensioen, erfenis en het dragen van elkaars naam worden de rechten voor homostellen gelijk aan die van mensen in een huwelijk. De regels voor adoptie van elkaars kinderen blijven strenger, die voor scheiding soepeler. Matteo Salvini van de Lega Nord riep burgemeesters op de nieuwe regels te boycotten. (NRC)