Intertrust hielp rijken naar de Maagdeneilanden

Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf hielp duizenden rijken met belasting ontwijken.

Intertrust was voorheen onderdeel van Fortis. Foto Bloomberg

Het Nederlandse beursgenoteerde trustkantoor Intertrust heeft, toen het nog onderdeel was van het Belgisch-Nederlandse Fortis, duizenden rijken geholpen met belastingontwijking en waarschijnlijk ontduiking. Dat hebben het Belgische weekblad Knack en zakenkrant De Tijd dit weekend gemeld op basis van de Panama Papers, gelekte documenten van advieskantoor Mossack Fonseca.

Volgens de Belgische media hielp Fortis Intertrust, tot de nationalisatie in 2008, duizenden rijke klanten met het verbergen van bankrekeningen achter vennootschappen. Klanten konden bij Fortis terecht om rekeningen op naam te zetten van vennootschappen op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Seychellen. Fortis Intertrust beheerde die vennootschappen.

Als een volledige verrassing komt de onthulling niet. Intertrust werd bij de nationalisatie van ABN Amro en Fortis eigendom van de Nederlandse staat. Die wilde er vanwege de activiteiten zo snel mogelijk van af en verkocht Intertrust daarna goedkoop door aan private-equityfirma Waterland.

Intertrust ging vorig jaar naar de beurs in Amsterdam. In een reactie zegt Intertrust tegen Knack dat het in 2009 afstand heeft genomen van „98 procent” van de klanten over wie de onthulling gaat omdat die klanten niet aan de nieuwe „hoge normen” van het trustkantoor zouden voldoen.

Verdeeldheid EU-ministers

Dit weekend kwamen belastingontwijking en de Panama Papers ook aan de orde tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Amsterdam. Zij spraken onder meer af een gezamenlijke lijst van belastingparadijzen op te stellen en gegevens uit te wisselen over wie de uiteindelijke eigenaren zijn van brievenbusfirma’s. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft nog helemaal geen register van zulke ‘uiteindelijke belanghebbenden’.

Overeenstemming was er ook over de aanpak van zogeheten carrouselfraude met btw. Door met goederen en diensten te schuiven kunnen bedrijven ten onrechte btw terugvragen. Jaarlijks lopen de schatkisten van de EU-landen naar schatting 50 miljard euro mis door carrouselfraude. De ministers spraken automatische uitwisseling van datagegevens tussen de belastingdiensten af.

Over een belangrijk punt werden ze het niet eens. De Europese Commissie wil multinationals verplichten in hun jaarverslag omzet en belastingafdracht per land te vermelden, in plaats van alleen het totaal. Dat maakt belastingontwijking zichtbaar. Maar onder anderen de Duitse minister Schäuble zou tegen dat plan zijn. „Soms zijn transparantie en efficiëntie tegenstrijdig”, tekende de Financial Times uit zijn mond op.