Hoe je postcode invloed heeft op je levensverwachting

Hoe kan het dat de levensverwachting in twee wijken op 1,6 kilometer van elkaar vandaan zo verschilt?

In de animatie wordt uitgelegd dat levensverwachting samenhangt met de plek waar je woont en dus je postcode.
In de animatie wordt uitgelegd dat levensverwachting samenhangt met de plek waar je woont en dus je postcode. Screenshot YouTube / HealthHappensHere

Deb en Maria hebben allebei een baan, zijn van dezelfde leeftijd, en zijn beiden getrouwd. In een animatiefilmpje van de Amerikaanse gezondheidsstichtring California Endowment wordt uitgelegd dat de twee vrouwen slechts 1,6 kilometer van elkaar vandaan wonen en Maria waarschijnlijk vijftien jaar eerder dood gaat dan Deb. Waarom? Omdat ze allebei in een andere wijk wonen.

In de animatie wordt uitgelegd dat levensverwachting samenhangt met de plek waar je woont en dus je postcode. Maria haar huis grenst aan de snelweg waardoor ze, als ze naar buiten gaat, uitlaatgassen inademt. Voor de boodschappen is ze aangewezen op de drankwinkels in de buurt en de fastfoodketens. Deb daarentegen is omringd door winkels met gezond eten en in de buurt zijn genoeg -schone- parken waar ze kan zitten en hardlopen.

Maar hoe kan het dat de twee wijken in de Amerikaanse staat Californië, die op slechts 1,6 kilometer van elkaar vandaan liggen, zoveel van elkaar verschillen? In de onderstaande animatievideo legt California Endowment het uit:

A Tale of Two Zip Codes from BLACKMATH on Vimeo.

Een straat verderop

Eerder checkte NRC de de volgende uitspraak: “inwoners van Amsterdam-Zuid leven zes jaar langer en hebben vijftien ongezonde levensjaren minder dan mensen die een straat verder wonen.” De conclusie lees je hier.