Gregory Porter is in alles herkenbaar

Er zijn veel muzikale odes deze week: Drake aan zijn familie, Jean-Michel Jarre aan elektronische muziek, en drie jonge bands zoeken hun wortels in Nashville. Ze geven country & western een opfrisbeurt .

Het valt te prijzen hoe de Amerikaanse vocalist Gregory Porter de musici met wie hij doorbrak trouw blijft. Zo ook weer op Take Me to the Alley, de opvolger van het grote succes Liquid Spirits. Hoe breed Porter zich ook beweegt, van de zalige van gospel doordrenkte jazz tot meeslepende soulpop met hints uit jaren zeventig, de soms matige en behouden muzikale ondersteuning is herkenbaar. Alles deugt en klinkt in vloeiende vormen, maar wat zou een spannendere, moderne aanpak doen? Dat neemt niet weg dat de zanger weer veel te zeggen heeft, immer soulvol en bezield. Naast het met een partner balanceren in liefde (The Consequence of Love) en de wensen voor zijn zoontje (het opwindende Don’t Lose your Steam) zijn er weer tal van sociaal bewuste statements waarin hij laag, donker en diepgemeend zijn bezorgdheid uit.