Boeken

George R.R. Martin zaait verwarring met nieuw GOT-hoofdstuk

Volgens het Amerikaanse Vanity Fair wijkt de verhaallijn in het nieuwe hoofdstuk sterk af van de gebeurtenissen in het zesde tv-seizoen, dat nu loopt.

Sansa Stark

George R.R. Martin, de auteur van de fantasy-boekenserie ‘A Song of Ice and Fire’, waarvan de populaire tv-serie Game of Thrones is afgeleid, heeft voor het eerst weer een nieuw hoofdstuk van zijn langverwachte boek The Winds of Winter gepubliceerd. De laatste keer dat hij dat deed was een jaar geleden.

Frustratie

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair is het moment van publicatie opmerkelijk, omdat de verhaallijn in het nieuwe hoofdstuk sterk afwijkt van de gebeurtenissen in het zesde tv-seizoen, dat nu loopt. Zo gaat het nieuwe hoofdstuk over karakters die op televisie al zijn vermoord. Het maandblad vraagt zich af of de auteur gefrustreerd is over de eigen weg die de scriptschrijvers van de tv-serie hebben gekozen.

Al vanaf het begin van de serie waren er verschillen met de boekenserie, maar die kloof wordt steeds groter. Martin werkte aanvankelijk nog mee aan de tv-serie, maar de laatste keer dat hij het script van een aflevering schreef was in seizoen vier. Dat hoofdstuk ging toen over Sansa Stark, die zich op papier op een heel andere plek bevond dan de Sansa in het vijfde seizoen, dat gelijktijdig op tv was te zien.

Lezers

Martin publiceert sinds 2013 zo’n twee nieuwe hoofdstukken per jaar, maar het afgelopen jaar bleef het stil. Wat het moment van publicatie volgens Vanity Fair extra verdacht maakt, is dat het hoofdstuk eigenlijk niet nieuw is. Martin heeft er sinds 2011 al een paar keer uit voorgelezen tijdens bijeenkomsten met zijn fans. Het hoofdstuk is volgens het tijdschrift alleen interessant voor de lezers van zijn boeken en niet voor de tv-kijkers, want er komen tal van figuren in voor die in de tv-serie geen enkele rol spelen.

Zo heet het hoofdstuk dat hij nu naar buiten heeft gebracht ‘Arianne II’. Dat is de naam van een karakter uit het boek dat in de tv-serie is geschrapt. Martin heeft in de pers gezegd dat hij geen scripts meer schrijft omdat hij The Winds of Winter wil afmaken. Het schrijven van een script voor een aflevering kost hem drie weken, zegt hij, en die tijd steekt hij liever in zijn boek.