Dumoulin verstevigt leidende positie in Giro

De Limburger pakt in de eerste bergrit twintig seconden op favoriet Vicenzo Nibali. Ritwinst is er voor de Belg Wellens.

Dumoulin in de zesde rit tussen Ponte en Roccaraso. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin heeft donderdag zijn leidende positie in de Ronde van Italië verstevigd. In de eerste echte bergrit van de Giro, tussen Ponte en Roccaraso, finishte de renner van Team Giant-Alpecin als vierde. Hij sprong op de slotklim naar bergstation Rifugio Aremogna op 1,5 kilometer naar een eerder ontsnapte groep en pakte twintig seconden op de favoriet Vicenzo Nibali.

De zesde etappe werd gewonnen door de Belg Tim Wellens van Lotto-Soudal. Hij was de laatst overgeblevene van een groep van vier die al vroeg in de koers was ontstaan. De renner ontsnapte op vijftien kilometer van de meet aan zijn medevluchters en behield zijn voorsprong.

Achter Wellens eindigde Dumoulin knap als vierde, net na de Deen Jakob Fuglsang en de Rus Ilnur Zakarin. De Nederlander was op twee kilometer van de finish aangegaan, net nadat de Italiaan Nibali was teruggepakt. Die viel als eerste van de favorieten aan, op drie kilometer van de meet maar zag zijn poging duizend meter verder stranden.

Dumoulin pakt tijd op Nibali

Nibali moest het antwoord op de demarrage van de Nederlander schuldig blijven en zo kon de Limburger meteen een gat van twintig seconden slaan. Die voorsprong stond hij niet meer af. In het klassement zag Dumoulin alleen Zakarin dichterbij komen. De Rus eindigde drie tellen voor de renner van Giant-Alpecin en pakte bovendien bonificatieseconden. Nummer twee in het klassement is nu Fuglsang, op 26 tellen van Dumoulin.

Steven Kruijswijk, die vorig jaar zevende werd in de Giro, finishte in de groep met onder meer Nibali. De renner van Lotto-Jumbo verliest enkele plekken en staat nu vijfde op 38 seconden van Dumoulin.

De Limburger lijkt door de tijdswinst zijn roze trui in ieder geval te gaan behouden tot aan het eind van de eerste Giro-week. De komende twee dagen staan er heuvelachtige ritten op het programma waar zijn leidende positie normaal niet in gevaar zou moeten komen. Zondag staat er een tijdrit van ruim veertig kilometer gepland, waar de erkende hardrijder zijn voorsprong verder kan vergroten.