Drie jaar cel in zaak dode baby’s Heerhugowaard

Ook moet de 31-jarige Yasime M. zich in een periode van 10 jaar regelmatig op zwangerschap laten controleren.

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard in de wijk waar de lichamen van twee baby's werden gevonden. Foto Remko de Waal / ANP

De moeder uit Alkmaar die donderdag terecht stond voor het doden van haar drie eigen baby’s heeft drie jaar cel opgelegd gekregen waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat meldt persbureau ANP. Ook legt de rechtbank de 31-jarige Yasmine M. een proeftijd van tien jaar op waarin zij onder toezicht komt te staan, zodat ze kan worden gecontroleerd op eventuele zwangerschappen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde -net zoals het OM eiste- dat Yasmine M. zich moet laten behandelen aan een persoonlijkheidsstoornis.

De Alkmaarse M. werd eind oktober in Heerhugowaard aangehouden, nadat eerder die maand twee dode baby’s waren aangetroffen in een woning aan de Schelde in de Noord-Hollandse plaats. Een van de lijkjes werd gevonden in een tas op straat, waarna de politie een woning doorzocht en een tweede lichaampje vond.

Aanvankelijk werd de vondst van het tweede lijkje stilgehouden, omdat de politie eerst wilde uitzoeken of beide kinderen verwant waren. Nadat eind oktober ook het DNA van M. was onderzocht bleek dat zij de moeder van beide baby’s was. Ook een derde dode baby, die eind 2015 in een park in Heerhugowaard werd gevonden, bleek later van haar.