Drakes ode aan familie is vaak onderkoeld

De Canadese zanger/rapper Drake klinkt relaxed, vriendelijk en soms smachtend romantisch. Openingstrack Keep The Family Close van zijn vierde album Views, is een gearticuleerde ode aan familie, zowel in de tekst als in Drake’s gevoelvolle zang. Zijn muzikale stijl is minimalistisch en zachtaardig, de instrumentaties zijn opgebouwd uit knisperige beats met synthetische laagjes en zachte toetsen. Helaas gebruikt hij nog altijd graag het ‘autotune’-effect dat een clichématige robotklank geeft. Drake heeft dat niet nodig, want hij heeft al meerdere stemmen: relaxte rapper, het iets stoerdere alter ego, de soulzanger met de slaapkamerstem, en de soulzanger met de bevlogen vocalen. Die laatste (zoals in Grammys) is helaas zeldzaam. Views is lang, vaak onderkoeld en in nummers als Faithful en Redemption nogal mat. Maar als hij op dreef is, is Drake een uitblinker; zoals in Hotline Bling en Controlla.