Nigeria is geweldig corrupt

Nee, excuses hoeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari niet van de Britse premier David Cameron voor diens opmerking eerder deze week dat Nigeria een „fantastisch corrupt” land is. Buhari zou liever zien dat Britse banken gestolen tegoeden retourneren die corrupte Nigerianen daar de gelopen jaren hebben geparkeerd, reageerde hij woensdag.

De vorig jaar aangetreden president was woensdag in Londen op een internationale conferentie over corruptie. Overigens beaamde Buhari desgevraagd dat Nigeria een fantastisch corrupt land is: „Ja”.

Cameron deed zijn openhartige, maar ondiplomatieke uitspraken over Nigeria dinsdag in een gefilmd onderhoud van hoogwaardigheidsbekleders met koningin Elizabeth. De premier was kennelijk in een jolige bui toen hij vooruitblikte op de anticorruptietop. „Nigeria en Afghanistan, mogelijk twee van de corruptste landen ter wereld” zullen er ook bij zijn, zei hij. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, reageerde snel: „Maar deze president [Buhari, red.] is niet corrupt. Hij werkt heel hard.”

Dat Nigeria behoorlijk corrupt is, zeggen ook andere Nigeriaanse hoogwaardigheidsbekleders. Vicepresident Yemi Osinbajo zei vorige week dat onder de vorige regering naar schatting 15 miljard dollar is verdwenen bij wapencontracten. In maart werd bekend dat het staatsolieconcern 25 miljard dollar heeft achtergehouden. (NRC)