Zó leef je zonder internet, laat dit internetloos Italiaans dorpje zien

Op het eerste gezicht is Italiaanse dorpje Civitacampomarano er een als alle andere. De straatjes zijn er klein en kronkelend. Hier en daar steek een eeuwenoude kerk of toren boven alles en iedereen uit. Het is gelegen in een groen, heuvelachtig landschap en op bankjes zitten keuvelende opaatjes. Máár: er is een belangrijk verschil. In Civitacampomarano hebben ze nauwelijks internet.

Reden voor straatartiest Biancoshock om naar het 400 mensen tellende dorpje te reizen en te kijken: hoe doe je dat nou, leven zonder Facebook of Twitter? Op welke manier vangen de (voornamelijk seniore) inwoners van Civitacampomarano het ontbreken van de welkbekende apps en sites op?

Het resultaat is een filmpje en een serie foto’s waarmee de kunstenaar het internetgebruikende deel van de wereld een spiegel voorhoudt. Wat hij wil zeggen: alle functies waarvoor wij het wereldwijde web gebruiken - Whatsapp om te communiceren, Tinder om te daten, Youtube om filmpjes te kijken - bestaan ook gewoon op het internetloze platteland.

Ja echt: zonder Ebay zijn er nog altijd supermarkten. Zonder Twitter kun je nog altijd mensen op straat aanspreken. En zonder Youtube is er altijd nog het buurtcafé waar je in samenzijn met anderen tv kunt kijken. Het is alleen nauwelijks voor te stellen, anno 2016.

1

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17