Acteur/regisseur Adrian Brine (1936-2016) overleden

Woensdag is de Brits-Nederlandse regisseur Adrian Brine op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Brine werd op 25 maart 1936 in Londen geboren en studeerde aan de Universiteit van Oxford. Eind jaren zestig kwam hij als acteur en regisseur naar Nederland. Hij was artistiek leider van Globe en werkte voor Toneelgroep Theater en het Publiekstheater. Bekendheid verwierf hij met de ambitieuze regie van Shakespeares koningsdrama’s. Als vrije productie regisseerde hij Liefde half om half met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk. Ook regisseerde hij in 2004 de laatste voorstelling van Johnny Kraaijkamp, The Price van Arthur Miller. Recent was Brine nog te zien in de tv-serie Heer & Meester. In het Nederlandse theater werd hij geprezen om zijn aandacht voor taal en zijn deskundig vakmanschap. Brine was de partner van castingdirector Hans Kemna. (NRC)