De Thuiskok: Gamba’s met bacon-vinaigrette

Bij barbecueën denkt iedereen al gauw aan vlees, maar een geroosterde moot zalm of een paar gamba’s van de grill zijn ook niet te versmaden. Dit recept combineert dat laatste met een gekaramelliseerd laagje spek. Hoe groter de gamba’s, hoe beter.

Illustratie Jet Peters

Maak de sinaasappel-mierikswortelglaze door de sinaasappelmarmelade en sinaasappeljam in een pannetje te verwarmen tot deze dunner worden. Voeg de honing, mierikswortel en zwarte peper toe en roer goed door. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 250 graden is bereikt. Olie het rooster lichtjes in. Pel de gamba’s maar laat de kop en staart zitten. Snijd met een mesje de rug in en spoel onder koud stromend water het darmkanaal eruit. Dep de gamba’s droog met keukenpapier en kruid ze licht met versgemalen zwarte peper. Steek door iedere gamba vanaf de kop naar de staart een satéprikker. Leg op de rug van iedere gamba een blaadje basilicum en wikkel er een plak gerookt ontbijtspek omheen. Leg de gamba’s op het rooster van de voorverwarmde BBQ en gril ze terwijl je de spiesjes af en toe draait, totdat het ontbijtspek krokant is en de gamba vanbinnen bijna gaar is. Kwast de sinaasappel- mierikswortelglaze over de gamba’s en gril kort totdat de glaze is gekaramelliseerd. Heerlijk bijgerecht bij een zomerse salade.