De computer herkent nu ook dit kattenplaatje

Computers die zichzelf slimmer maken dringen door tot ons dagelijkse leven. Bijvoorbeeld via foto-apps, zelfrijdende auto’s en in de zorg.

Foto iStock

Zijn computers die uit zichzelf slimmer worden nou vooral erg nuttig, of zijn ze potentieel gevaarlijk? Kunstmatige intelligentie is een controversieel onderwerp onder computerwetenschappers en techneuten. Maar waar de meeste experts het in elk geval over eens zijn: ontwikkelingen in de technologie gaan de laatste tijd harder dan de meesten van hen kort geleden nog dachten.

Onlangs kondigde Google in zijn jaarlijkse ‘open brief aan de wereld’ aan dat het zich sterker gaat richten op kunstmatige intelligentie. Ook ging een nieuwe Amerikaanse stichting van start, OpenAI, die met miljarden dollars op zak ervoor moet zorgen dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie open source gebeurt, zodat in elk geval openbaar is waar de techniek voor wordt gebruikt. Initiatiefnemer Elon Musk (ook de baas van technologiebedrijven Tesla en SpaceX) waarschuwt vaak voor de gevaren van oncontroleerbare kunstmatige intelligentie: volgens sommige doemdenkers kunnen zelflerende computers zich ontwikkelen tot gevaarlijke machines die amper meer te corrigeren zijn door mensen.

Onverstandig of superhandig: de technologie verlaat de laatste tijd steeds meer laboratoria, en krijgt toepassingen in de echte wereld. Hoe precies? Drie voorbeelden.