De beker redt het aanzien van Feyenoord

Na acht jaar droogte won Feyenoord de KNVB-beker. Op dit moment het hoogst haalbare voor de club die scharrelt tussen de subtop en de toptwee. „Het seizoen wordt een beetje goedgemaakt.”

Feest in de kleedkamer van Feyenoord, met van links naar rechts El Ahmadi, Basacikoglu, Van Beek, Vilhena, Kuijt en Elia. Foto Olaf Kraak/ANP

De Kuip is halfleeg, de avond valt, FC Utrecht-fans hebben de tribunes al verlaten. Dan betreedt Lee Towers de grasmat met z’n gouden microfoon. De Rotterdamse volkszanger zingt zijn favoriete Feyenoord-clublied You’ll Never Walk Alone, zoals alleen hij dat kan, armen wijd gespreid, rustig sjokkend over het veld. „Gefeliciteerd mannen, ongelofelijk.” Een tafereel dat deze eeuw zelden te zien was op Rotterdam-Zuid.

Na acht jaar van droogte wint Feyenoord weer een prijs, FC Utrecht wordt in een tegenvallende bekerfinale met 2-1 verslagen. Een curieus doelpunt beslist een kwartier voor tijd het duel. Aanvaller Eljero Elia rukt op over links, gaat verdediger Mark van der Maarel voorbij, het strafschopgebied binnen, haalt uit met rechts en dan belandt de bal via de paal en de rug van FC Utrecht-doelman Filip Bednarek in de goal. De ongelukkige Poolse keeper krijgt het (eigen) doelpunt op zijn naam.

Ontlading bij Feyenoord, als een vrijgevochten worstelaar beweegt Elia zich na de goal juichend over het veld. Er is vorige week door de technische staf van Feyenoord gesproken met Elia, over zijn passeeracties en schoten in de korte of verre hoek. „Schieten met een idee”, zoals Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst het noemt. Het betaalt zich uit.

Stampende beats

Het voorwerk in de Kuip is spectaculair, stampende beats, heerlijke bekersfeer, in de eerste minuten is er nauwelijks zicht door het fakkelvuurwerk en de rook die door het stadion cirkelt. Feyenoord met het mes tussen de tanden, met het kenmerkende powervoetbal, smijtend met krachten. FC Utrecht afwachtend, loerend op een uitbraak, op een dodelijke counter. De beste kansen voor Feyenoord. Kort voor rust, aanval over veel schijven, voorzet van aanvoerder Dirk Kuijt, de slungelige kopspecialist Kramer zet zijn hoofd ertegen en mikt in de hoek: 1-0.

Van Bronckhorst ziet iets onoverwinnelijks in zijn ploeg. Hij sprak erover in de rust. „Wat er ook gaat gebeuren in tweede helft, we kunnen alles aan.” Kort na rust de tegenstoot van FC Utrecht, de 1-1 na een vlammende uithaal van FC Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin. Feyenoord even in de verdrukking. Maar dan, de slalomtour van Elia, de winnende goal, 2-1.

De KNVB-beker, voor topclubs vaak niet meer dan een troostprijs, is een lichtpuntje voor Feyenoord in het ‘Ajax-PSV-tijdperk’. De landstitel is al twee jaar een tweestrijd tussen PSV en Ajax. „Het gat met Ajax en PSV is te groot”, zei technisch directeur Martin van Geel zondag bij tv-programma De Tafel van Kees. Daarmee doelt hij niet alleen op de sportieve achterstand, ook financieel en qua transfermogelijkheden.

De beker is zogezegd het hoogst haalbare voor Feyenoord. De vreugde in Rotterdam is puur na de bekerwinst, in de avond is het een volksfeest in het centrum. Drie landstitels in de afgelopen veertig jaar, en drie prijzen (één UEFA Cup, twee maal de KNVB-beker) deze eeuw – veel valt er niet te vieren in de Maasstad. De krachttoer in de beker wordt omarmd, in de aprilkou wordt gedanst in de Hofpleinfontein.

Maar het verhult dat Feyenoord zich in een beknellende positie bevindt, scharrelend tussen de subtop en de oppermachtige toptwee. Ajax en PSV schaken financieel op een hoger niveau, mede door de miljoeneninkomsten uit de Champions League – zie het verschil in omzet over vorig seizoen tussen Ajax (105 miljoen euro) en Feyenoord (62 miljoen).

Topspitsen komen niet naar Feyenoord, waar de maximale salarisgrens ‘slechts’ rond de één miljoen euro ligt. Er werd in het verleden gesproken met Luuk de Jong (nu PSV) en Bas Dost (nu VfL Wolfsburg), maar die bleken financieel onhaalbaar. Kramer, na lang twijfelen gehaald voor 1,5 miljoen euro, is nu eerste spits. „Met alle respect voor Michiel Kramer, die het zeer behoorlijk doet, maar dat is een ander segment dan Luuk de Jong en Bas Dost”, zei Van Geel zondag. Feyenoord is machteloos in dat „hogere segment”.

De beker redt het gevallen aanzien van enkele Feyenoord-gezichten: coach Van Bronckhorst in zijn debuutjaar vol worstelingen, Dirk Kuijt die nu niet voor niets is teruggekeerd bij zijn geliefde club, de onder vuur liggende technisch directeur Van Geel en zijn compagnon algemeen directeur Eric Gudde. De directie zal zich gesterkt voelen door de bekerzege, na 8 mei volgt een evaluatiegesprek met de raad van commissarissen. De recordreeks van zeven nederlagen is alweer bijna vergeten.

Seizoen alsnog geslaagd? „Nee”, schudt Elia. Het seizoen wordt nu „een beetje goedgemaakt”, zegt hij, verwijzend naar de inzinking in de competitie. Compleet tegenovergestelde reactie bij Van Bronckhorst. „Het seizoen is geslaagd.” Zijn ploeg is door de zege volgend seizoen verzekerd van de groepsfase van de Europa League

Maar zicht op een zonnige toekomst is er niet. Het gat met de toptwee blijft. Verontrustend vooruitzicht is dat Feyenoord komende zomer geen verkoopmateriaal heeft om een klapper te maken op de transfermarkt. Inkomsten die de club hard nodig heeft om te investeren in een kampioenswaardige selectie.

Het zijn zorgen voor later. De Coolsingel stroomt maandagochtend vol, tegen het eind van de ochtend wordt de ploeg op het balkon van het stadhuis gehuldigd. Het werd ook eens tijd na acht stille jaren.