Rousseff na stemming geschorst

Een meerderheid van de Braziliaanse Senaat heeft voor de afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Na een marathonsessie van ruim twintig uur gaven 55 senatoren aan niet verder te willen met Rousseff als president, 22 senatoren stemden tegen afzetting.

Rousseff wordt nu voor 180 dagen geschorst en zal per direct haar taken overdragen aan de vicepresident, Michel Temer. Temer, tegen wie ook een afzettingsprocedure loopt en wiens naam wordt genoemd in een groot corruptieschandaal, benoemt naar verwachting in de loop van donderdag een nieuw kabinet.

Rousseff wordt ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de overheidsbegroting in 2014. Die aanklacht is niet bewezen, mede daarom spreekt Rousseff van een coup. Braziliaanse media berichtten dat de president haar bureau al had leeggeruimd in aanloop naar de stemming.

Het is voor de tweede maal in de jonge democratie van Brazilië dat een president voortijdig wordt afgezet. In 1992 werd Fernando Collor de Mello afgezet wegens corruptie.