Bouwbedrijf BAM ziet winst groeien en omzet dalen

In 2015 krabbelde BAM uit een dal dat werd veroorzaakt door de tegenvallende bouwsector.

In Diemen legt BAM in 2015 asfalt aan bij de Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto Ton Borsboom/ANP

Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste maanden van dit jaar winst gemaakt. Het grootste bouwbedrijf van Nederland maakte dat donderdagmorgen bekend. Een jaar eerder werd in hetzelfde kwartaal nog een verlies geleden.

Het eerste kwartaal werd afgesloten met een gecorrigeerd resultaat voor belastingen van 8 miljoen euro positief. Een jaar eerder werd nog een verlies van 14,1 miljoen euro opgetekend. Om het resultaat van 2015 te overstijgen moet BAM in de resterende drie kwartalen van dit jaar meer dan 80 miljoen euro winst boeken. De omzet van de onderneming uit Bunnik daalde met 100 miljoen euro tot 1,5 miljard euro.

Vergeleken met voorgaande jaren presteert het bouwbedrijf dus goed. In 2015 krabbelde BAM uit een dal dat werd veroorzaakt door de tegenvallende bouwsector in Nederland. Het bedrijf bevond zich in die periode naar eigen zeggen in een markt van ‘twee sporen’: het bedrijf zag de bouw in stedelijke gebieden groeien, terwijl in regionale gebieden een krimp plaatsvond.

Infrastructuurprojecten

De jaarcijfers van BAM, die in februari werden gepresenteerd, lieten een stijging zien in het gecorrigeerd resultaat van 26 miljoen euro ten opzichte van 2014. Met name goede resultaten op het gebied van grote infrastructuurprojecten droegen hier aan bij. Het nettoresultaat in 2015 was 10,2 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 108,2 miljoen euro.