Billy Paul, zanger ‘Me and Mrs Jones’, overleden (81)

De Amerikaanse soulzanger Billy Paul is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Blackwood in New Jersey. Paul gold als een van de sterren van de Philadelphia Soul. Met het overspellied Me and Mrs Jones scoorde hij in 1972 zijn verreweg grootste hit. Een jaar later kreeg de song een Grammy Award.

Het lied was een typisch voorbeeld van de Phillysound van producers Kenneth Gamble en Leon Huff, die de tenor van Paul in zijn biecht van een buitenechtelijke relatie een achtergrond gaven van een rijk arrangement. Zij produceerden ook de albums van artiesten als Lou Rawls en de O’Jays. In een reactie noemde het producersduo Me and Mrs Jones „een van de beste lovesongs die ooit is opgenomen”. Paul was overigens decennialang met dezelfde vrouw getrouwd en had twee kinderen.

Paul werd geboren als Paul Williams in Philadelphia. Hij trad eerst vooral op met jazzartiesten als Charlie Parker en Dinah Washington. In 1957 bracht hij zijn militaire diensttijd door op dezelfde basis als Elvis Presley. In de jaren zestig ging hij meer soul zingen. Na Me and Mrs Jones had hij moeite nog een grote hit te scoren. Dat kwam ook doordat radiostations die meer politiek getinte songs niet wilden draaien.

Met Gamble en Huff vocht hij nog een auteursrechtenstrijd uit, die pas in 2013 werd beslist. Paul nam zijn laatste plaat op in 1988, maar bleef optreden tot hij ziek werd. Hij overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.