Economie

Banksysteem Swift opnieuw gehackt

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is dieven opnieuw gelukt om in te breken in banksysteem Swift. Dat meldt The New York Times.

Het zou gaan om een commerciële bank, maar Swift wil niet zeggen welke. Het bedrijf laat in een persbericht weten dat de aanvallers legale inloggegevens van het systeem zouden hebben en na de frauduleuze transacties malware installeren om hun sporen uit te wissen:

“The attackers clearly exhibit a deep and sophisticated knowledge of specific operation controls within the targeted banks — knowledge that may have been gained from malicious insiders or cyberattacks, or a combination of both.”

In februari werd al 81 miljoen dollar buitgemaakt van de centrale bank van Bangladesh. Deze dieftstal wordt nog steeds onderzocht.

Economen: Amerikaanse economie staat er nu beter voor dan in jaren ’90

Veel Amerikaanse stemgerechtigden denken dat de Amerikaanse economie er vroeger veel beter voorstond dan tegenwoordig, maar volgens The Wall Street Journal klopt dit niet.

Uit een recent PEW-onderzoek blijkt dat slechts 34% van de Amerikanen denkt dat het leven nu beter is dan vijftig jaar geleden.

De krant vroeg daarop een panel economen om de Amerikaanse levensstandaard van nu te vergelijken met verschillende momenten in het verleden en zo’n 80% van hen liet weten dat de economie van de Verenigde Staten er nu beter voor staat dan voor de jaren ’90 het geval was.

Het rooskleurige beeld dat veel Amerikanen van het verleden lijken te hebben wordt volgens de krant vooral veroorzaakt doordat bij veel respondenten de recessies van 2001 en 2007 nog vers in het geheugen liggen.

Ook is baanzekerheid tegenwoordig stukken minder dan vroeger en zijn de kansen op een baan voor laagopgeleiden en mensen die werken in de productiesector veel lager.

Shell lekt olie in Golf van Mexico

Volgens de Amerikaanse kustwacht is bijna 400.000 liter olie uit een Shell-pijplijn de Golf van Mexico in gelekt.
Dat schrijft persbureau AP.

De olie drijft op zo’n 144 kilometer uit de kust van Louisiana en het lek zou inmiddels onder controle zijn. Een opruimteam is onderweg en de Amerikaanse kustwacht onderzoekt de oorzaak van het lek.

Shell had het lek zelf gemeld en de bronnen die op de pijplijn aangesloten zijn, zijn inmiddels afgesloten.