ABN Amro ziet winst in eerste kwartaal met 13 procent dalen

De winst van ABN Amro is in het eerste kwartaal van dit jaar met 13 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de bank, die nog voor 77 procent in staatshanden is, woensdag heeft gepubliceerd. De winst kwam uit op 475 miljoen euro. ABN Amro wijt de daling aan „wettelijke heffingen” van 98 miljoen euro die ze vorig jaar nog niet hoefde te betalen. Hierdoor is er een „aanzienlijke daling” van het resultaat, schrijft de bank in een verklaring. ABN Amro moest onder meer 77 miljoen euro bijdragen aan het nieuwe Europese resolutiefonds voor banken. Dit fonds, onderdeel van de Europese bankenunie, is bedoeld om banken te redden als ze dreigen om te vallen, zodat daar geen of minder belastinggeld voor nodig is. (NRC)