Amsterdam brengt duizend vluchtelingen onder in Bijlmerbajes

Er komt ook een opvanglocatie aan de andere kant van de stad, op de sportvelden van de oude ALO.

Archiefbeeld van de Bijlmerbajes. Een stuk van de muur wordt afgebroken.
Archiefbeeld van de Bijlmerbajes. Een stuk van de muur wordt afgebroken. Foto Bas Czerwinski / ANP

De gemeente Amsterdam gaat tijdelijk asielzoekers opvangen in de voormalige Bijlmerbajes. In de gevangenis, die op termijn verbouwd moet worden tot een stadswijk, worden vanaf augustus voor 1,5 jaar duizend vluchtelingen opgevangen, meldt de gemeente donderdag. Er komt ook een tweede opvanglocatie voor 800 mensen aan de andere kant van de stad.

De Penitiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, wordt op 1 juli buiten gebruik genomen. Voor de komst van de vluchtelingen wordt het complex verbouwd. Zo worden onder meer de tralies voor ramen weggehaald en wordt een deel van de gevangenismuur afgebroken. Als de asielzoekers over enige tijd weer vertrokken zijn, moet het terrein worden omgebouwd tot een buurt die Amstelkwartier moet gaan heten.

Lees ook over de plannen voor de gevangenis op langere termijn: De Bijlmerbajes wordt nieuwe stadswijk met duizend woningen

De tweede opvanglocatie komt in het voormalige ALO-gebouw in Amsterdam Nieuw-West. Op twee sportvelden komen gebouwen met daarin woon- kook- en wasruimten. In het gebouw zelf worden de kantoren van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ondergebracht. Op deze locatie wordt opvang geregeld voor de komende tien jaar. De eerste vluchtelingen kunnen er volgens de gemeente vanaf het tweede kwartaal van 2017 in.