Ajax bevestigt vertrek Frank de Boer

Het vertrek van de hoofdtrainer van de Amsterdammers komt niet als verrassing.

Frank de Boer zwaar teleurgesteld na het misgelopen kampioenschap. ANP OLAF KRAAK

Frank de Boer stopt als trainer van Ajax. Dat laat de club donderdag weten op de Ajax-website.

Het vertrek komt niet als verrassing: Ajax liep onlangs op een haar na het kampioenschap mis en De Telegraaf bracht eerder al dat de 112-voudig international het na 5,5 jaar tijd vond voor wat anders.

Frank de Boer reageert op de website op zijn vertrek:

“Ik heb hier een fantastische tijd gehad. Eerst als speler en de afgelopen tien jaar als trainer. Na het winnen van vier landstitels achter elkaar was het seizoen 2014-2015 een teleurstelling. Dat wilden wij afgelopen seizoen rechtzetten, daar hebben we alles aan gedaan. Maar het is helaas niet geworden wat wij allemaal hoopten en verwachtten.”

De Boer noemde het behalen van Ajax’ dertigste landstitel in seizoen 2010/2011, op de slotdag van de competitie tegen FC Twente, het absolute hoogtepunt in zijn periode als trainer van de Amsterdammers:

Ajax-directeur Edwin van der Sar laat weten ook niet verrast te zijn met de beslissing van zijn oude teamgenoot:

“Het was geen grote verrassing, aangezien we de afgelopen maanden al enkele gesprekken over zijn toekomst en die van Ajax voerden. Maar omdat alle contracten van onze selectiespelers doorlopen en Frank enorm eerzuchtig is, hield ik er toch ook nog een beetje rekening mee dat hij zijn contract zou willen uitdienen.”

De dank richting De Boer, die in zes seizoenen viermaal kampioen werd, is volgens Van der Sar groot:

“Als je ziet wat hij allemaal gewonnen heeft, maar ook als je kijkt naar de manier waarop hij altijd oog heeft gehad voor de doorstroming van onze talenten, dan verdient hij dat gewoon. Daarnaast is Frank een uitstekende ambassadeur van de club geweest.”

De Boer zei nog niet te weten waar hij volgende seizoen werkzaam zal zijn. Hij noemde ook een sabbatical als reële optie.

Het is ook nog niet bekend wie De Boer zal opvolgen. Wel is duidelijk dat ook Orlando Trustfull, die vorige zomer door De Boer aan de technische staf werd toegevoegd, de club zal verlaten.