Aegon lijdt flink onder onrust financiële markten

De verzekeraar zag zijn nettowinst het afgelopen kwartaal dalen met 50 procent.

De verzekeraar zag zijn nettowinst het afgelopen kwartaal dalen met 50 procent. Foto: Koen Suyk / ANP

Aegon heeft het afgelopen kwartaal flink te lijden gehad onder de onrust op de financiële markten, blijkt uit donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers. De nettowinst van de verzekeraar daalde met 50 procent tot 143 miljoen.

Het bedrijf had vooral last van tegenvallende rendementen op alternatieve beleggingen en hedges, instrumenten waarmee risico kan worden beperkt. De onderliggende brutowinst steeg met 7 procent naar 462 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan betere resultaten in Europa. Hiermee werden de tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten, onder meer door de gemiddeld lagere aandelenmarkten, gecompenseerd.

Alex Wynaendts, de voorzitter van de Raad van Bestuur:

“De volatiele financiële markten hebben hun invloed gehad op de resultaten van Aegon over het eerste kwartaal en op onze kapitaalpositie.”

In de VS blijft de verkoop van pensioenen en producten voor vermogensbeheer wel sterk: het leidt tot 30 miljard euro aan bruto stortingen. De netto stortingen bedragen 7,6 miljard.

Volgens Wynaendts voldoet Aegon ondanks de negatieve marktontwikkelingen wat betreft de kapitaalpositie nog steeds ruim aan de eigen doelen. De buffer in de holding bedraagt 1,0 miljard euro en de verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen is 28,7 procent.