Advocaat in gesprek met KNVB over functie

Hij zou daar Ruud van Nistelrooij vervangen, die deze zomer afscheid neemt.

Dick Advocaat, hier nog in functie als bondscoach van Servië. EPA/Andrej Cukic

Er zijn gesprekken gaande tussen Dick Advocaat en de KNVB over een functie als assistent-bondscoach. Van een getekend contract is echter nog geen sprake, laat de KNVB weten.

Advocaat zou een van de assistenten van bondscoach Danny Blind worden bij het Nederlands elftal en Ruud van Nistelrooij vervangen, die na de komende interlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk afscheid neemt als assistent-bondscoach.

De KNVB schrijft daarover op zijn website:

“De directie van de KNVB kan enig nieuws daaromtrent op dit moment niet bevestigen. Zodra dat wel kan, laten we dit weten.”

Het is niet de eerste keer dat Advocaat een rol vervult bij Oranje. Hij was tweemaal eerder assistent-bondscoach, van 1984 tot 1987 en van 1990 tot 1992. Twee periodes was hij bondscoach (1992-1995 en 2002-2004) bij Oranje. Zijn laatste club als hoofdtrainer was de Engelse club Sunderland, waar Advocaat in het najaar opstapte.

Advocaat was sinds februari als adviseur aan Feyenoord verbonden. Daarvoor was hij onder andere bondscoach van België, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Rusland. Hij vierde successen met Zenit Sint-Petersburg en werkte ook als hoofdtrainer bij PSV, AZ, Haarlem, SVV, Borussia Mönchengladbach.

Met de aanstelling van Advocaat krijgt Blind twee oud-bondscoaches naast zich: Van Basten en Advocaat. Van Nistelrooij gaat zich na de zomer bezighouden met het trainen van de spitsen van PSV onder 17, onder 19 en Jong PSV.

    • Bas Tooms