Veiligheidsexpert: Frankrijk kan oorlog tegen terrorisme verliezen

Door een noodtoestand zonder eind in te roepen, trapt Frankrijk in de provocaties van terroristen, zegt François Heisbourg.

Door vrijheden in te perken, trapt Frankrijk in de val die terroristen van Islamitische Staat hebben uitgezet. Dat zegt de prominente Franse veiligheidsexpert François Heisbourg in een interview met NRC.

“Door een noodtoestand zonder eind uit te roepen of symboolmaatregelen als het intrekken van het Franse paspoort van binationale terroristen aan te kondigen, gaan we mee in de provocaties van de terroristen.”

In zijn boekje Comment perdre la guerre contre le terrorisme - een vlammende aanklacht tegen de beslissingen van autoriteiten na de aanslagen van januari en november in Parijs - pleit de oud-diplomaat en adviseur van opeenvolgende Franse regeringen voor een diepgravend en onafhankelijke onderzoek naar de tekortkomingen in de Franse terreurbestrijding.

„Het kan beschamend zijn, maar we moeten van onze fouten leren.”

Maar vooralsnog is er van zo’n onderzoek geen sprake. „Onze regering durft het niet aan”, zegt Heisbourg. Volgens hem werkten de politie en de gendarmerie geregeld langs elkaar heen. En hoewel een meervoudige aanslag als in november na Madrid en Londen niets nieuws was, leek in Parijs geen noodplan klaar te liggen.

Maar Heisbourg is vooral kritisch over de besluiten en het taalgebruik van president François Hollande ná de aanslagen nam. De inmiddels al twee keer verlengde noodtoestand, nu tot na de Tour de France in juli, was alleen kortstondig nuttig, zegt hij, om het dagelijks leven van gevaarlijke individuen te verstoren. Heisbourg:

“Maar welke politicus durft verantwoordelijkheid te nemen voor het opheffen van de noodtoestand?”