Brieven

Ondersteun kinderen liever als ze jong zijn

De nieuwe Kinderombudsman, Margrete Kalverboer, liet deze week van zich horen. Bijna een op de acht kinderen leeft in armoede. Dat zou niet mogelijk moeten zijn in ons welvarende land. Haar voorstel: verander de studielening voor kinderen uit arme gezinnen in een gift. Goed bedoeld ongetwijfeld. Maar de huidige studielening kent een lage rente en je kunt lang doen over afbetaling. Vind je geen baan of verdien je te weinig, dan hoef je niet af te lossen. Bovendien is een jongere dan al volwassen en niet meer afhankelijk van zijn minder bedeelde ouders. Zou het daarom niet beter zijn jóngere kinderen financieel te ondersteunen? Op de basis- en middelbare school is het verschil in welvaart van kinderen vaak schrijnend. Het is een zware last voor ouders om hun kind gelijke tred te laten houden met anderen. En het heeft, zoals we weten uit de discussies over de Cito-toets, zelfs invloed op hun kansen.