93 doden na drie aanslagen in Bagdad

Alle aanslagen werden woensdag opgeëist door Islamitische Staat.

Een bulldozer haalt het wrak van een ontplofte auto weg. Foto Ahmad Al-Rubaye

Drie aanslagen met autobommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben woensdag veel slachtoffers geëist. Persbureau AP sprak dinsdagavond van minstens 93 doden en 165 gewonden. Alle drie de aanslagen zijn geclaimd door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De dodelijkste aanslag was de eerste. Een autobom ging af bij een drukbezochte markt in Sadr City, een overwegend shi’itische wijk vernoemd naar de islamitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Minstens 63 mensen kwamen daarbij om. De tweede autobom op woensdag ging af bij een politiebureau in Kadhimiya, een shi’itisch district in het noordwesten van de Iraakse hoofdstad. Daarbij kwamen achttien mensen om en raakten tientallen mensen gewond. Bij de laatste aanslag in het noorden van de stad vielen twaalf slachtoffers. Er wordt verwacht dat de dodenaantallen van alle drie de aanslagen nog oplopen.

Twitter avatar IraqiSecurity Haidar Sumeri BREAKING: Car bomb blast at a market in Sadr City (E. #Baghdad, #Iraq). 7 dead, 25 wounded and the toll will rise. https://t.co/qt8ftrb55p

De laatste tijd zijn shi’itische moslims regelmatig het doelwit van IS, dat een extreme vorm van het sunnisme aanhangt. Begin mei kwamen in de voornamelijk shi’itische stad Samawa 32 mensen om bij een aanslag, een dag eerder al ruim twintig in Bagdad, toen shi’itische pelgrims op weg naar de Kadhimiyah-moskee het slachtoffer werden.

Politieke crisis

IS heeft naast een deel van Syrië ook gebieden in Irak onder controle, waaronder een groot deel van West-Irak en de miljoenenstad Mosul, maar verliest terrein. De politieke crisis die Irak in zijn greep houdt, wordt dankbaar geëxploiteerd door IS.

Wekenlang bivakkeerden shi’itische aanhangers van Sadr rondom de Groene Zone in Bagdad, de zwaarbeveiligde wijk waar de regering en vele ambassades zetelen. Zij eisen een hervorming van het politieke systeem, dat volgens hen slechte overheidsdiensten en corruptie heeft voortgebracht. Nadat beloofde hervormingen niet door het parlement kwamen, werd de Groene Zone begin mei bestormd en het parlement bezet.

Premier Abadi staat daardoor zwaar onder druk. Hij is de Iraakse bondgenoot in de strijd tegen IS. Een machtsstrijd met en tussen verschillende shi’itische bevolkingsgroepen zou dat gevecht kunnen schaden.