West-Virginia kiest zoals verwacht voor Sanders, Trump consolideert positie

Democratische presidentskandidaat senator Bernie Sanders tijdens een campagnebijeenkomst in Californië. Foto Rich Pedroncelli / AP

Bernie Sanders won zoals verwacht vannacht in de staat West-Virginia van koploper Hillary Clinton. Donald Trump, de aanstaande Republikeinse presidentskandidaat domineerde eveneens in West-Virginia en Nebraska.

Al vroeg op de avond riep Sanders de overwinning uit, nog voordat Amerikaanse media overeenstemming hadden gevonden over de uitslag. Het is de negentiende staat die de senator uit Vermont wint. Het verlies van Clinton komt niet als een verrassing. West-Virginia is een staat met overwegend blanke kiezers, een doelgroep waar Sanders het de hele campagne al goed bij doet. Daarnaast was de stemgang open voor onafhankelijken, wederom een groep waar de senator uit Vermont op kan rekenen. In 2008 won de voormalige minister van Buitenlandse Zaken de staat met een overweldigende meerderheid van Barack Obama.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@BernieSanders heeft de Democratische voorverkiezingen in West Virginia gewonnen. Veel ongebonden kiezers deden in deze staat mee.

In West-Virginia werd Clinton dit keer achtervolgd door een onhandige uitspraak die zij eerder dit jaar deed. In maart zei zij tijdens een bijeenkomst dat zij de kolenindustrie wilde aanpakken in het kader van haar beleid voor een duurzamer Amerika. Maar dat deed Clinton nogal onhandig. En in een staat die afhankelijk is van de kolenindustrie, dodelijk.

“We’re going to put a lot of coal miners and coal companies out of business.”

De overwinning van Sanders levert hem maar een klein aantal gedelegeerden op. West-Virginia heeft er 29 te verdelen (proportioneel), terwijl het verschil tussen de senator uit Vermont en Clinton een kleine driehonderd is. Mathematisch gezien heeft hij een zeer kleine maar onwaarschijnlijke kans om de Democratische nominatie te winnen. Voor West-Virginia was de stand:

  • Clinton: 1705 gedelegeerden (+ 523 superdelegates)
  • Sanders: 1414 gedelegeerden (+ 39 superdelegates)

Bij de Democratische partij moet de aanstaande presidentskandidaat 2383 gedelegeerden verzamelen. Als er geen ongebonden kiesmannen (superdelegates) overstappen naar het kamp van Sanders is Clinton met 94 procent van de benodigde gedelegeerden zeker van de nominatie.


Sanders heeft in ieder geval al aangegeven tot de laatste voorverkiezing in de race te blijven. Naar verwachting zal hij ook volgende week dinsdag Oregon en Kentucky op zijn naam schrijven en bikken aan de voorsprong van Clinton. Maandagavond dook Sanders op bij The Late Show with Stephen Colbert om daar nogmaals te benadrukken dat hij gelooft in zijn campagne. Impliciet heeft de senator al toegegeven enkel door te gaan om ervoor te zorgen dat zijn liberale agenda in leven wordt gehouden en overgenomen door de partij in zijn geheel en Clinton in het bijzonder.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Als je de verklaring van Bernie Sanders leest, heeft hij de strijd tegen Clinton opgegeven. https://t.co/dtzKlizP22

Daarmee bezorgt Sanders Clinton kopzorgen aangezien zij ook al probeert campagne te voeren tegen Trump. Het voortzetten van de strijd kost haar geld en aandacht die zij zou willen richten op de Republikeinse kandidaat. Trump heeft namelijk wel zijn handen al vrij om achter haar aan te gaan.

Trump is enige kandidaat en dus winnaar

Trump consolideerde vannacht nog verder zijn status als aanstaande Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Nadat zijn laatste rivalen Ted Cruz en John Kasich na hun verpletterende verliezen in Indiana de handdoek in de ring gooiden, is de New Yorkse zakenman de laatst overgebleven kandidaat.

De Republikeinse partij lijkt zich ondanks het hevige verzet, langzaam aan Trump te omarmen als gezicht van de partij. Dat betekent niet dat de minachting voor hem door de partijelite verdwenen is, schrijft onze correspondent Guus Valk:

Het #NeverTrump-kamp bestaat nog, vooral onder conservatieve intellectuelen. Maar de partijprominenten sluiten haastig de rijen. Marco Rubio, ‘Little Marco’ voor Trump, zei dat de presidentskandidaat „zich echt heeft verbeterd”. Rick Perry, die Trump eerder „een kanker voor het conservatisme” had genoemd, staat achter Trump. Gematigde Republikeinen als Jon Huntsman en Nikki Haley, die maandenlang gewaarschuwd hadden voor Trumps uitspraken over migranten, steunen hem nu. Alleen Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat hij Trump „nu nog niet” kan steunen. Hij gaat volgende week met Trump lunchen.

En zo bewees de partij het centrale punt van Donald Trumps hele campagne: de Republikeinse aristocratie is zwak, en waait mee met de wind van de dag. Tegelijkertijd doet de partij wat Trump zélf ook doet: uitspraken hebben geen consequenties. De Republikeinse voorverkiezingen van 2016 zijn, zoals een running gag onder partijstrategen en journalisten luidt, de ‘LOL (Laughing Out Loud; red.) Nothing Matters’-verkiezingen. Haha, het maakt toch niks uit.

Republikeinen blijven zich verzetten

Prominente leden als voormalige presidenten Bush 41 en 43 hebben al aangegeven Trump niet te steunen. Andere kopstukken zeggen wel de ‘genomineerde’ te willen steunen, maar weigeren daarbij de naam van de opschepperige zakenman te noemen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Marco Rubio, niet eens zo vrij vertaald: ‘Trump is een topper. Ik vertrouw hem alleen de kernwapens niet toe.’ https://t.co/dXxCAfFmtZ

Senator John McCain, die door Trump beschimpt werd omdat hij een krijgsgevangene was in Vietnam, zegt zelfs achter hem te staan. Achter gesloten deuren is hij echter niet zo royaal in zijn steun. McCain is zijn gemakkelijke herverkiezing in Arizona, een staat met een grote latino-gemeenschap niet zeker.

Gisteravond benadrukte Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en daarmee een van de machtigste Republikeinen in het Congres, nogmaals tegenover The Wall Street Journal dat hij nog niet klaar is om Trump te omarmen. Hij wil in een gesprek donderdag de lucht klaren met de zakenman. Ryan wil dat de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij vertegenwoordigd wordt in het tot nu toe wankele en onduidelijke beleidsprogramma van Trump. Onhandige uitspraken over de economie en het aflossen van de Amerikaanse staatschuld helpen niet bij het vertrouwen van de partijelite te winnen..

Hoewel de zakenman weinig op heeft met de elite van de partij of de conservatieven (Trump: “Dit is de Republikeinse partij, niet de conservatieve partij“) wil hij hun hulp zoeken voor het financieren van zijn campagne tegen de Democratische genomineerde. Hoewel hij zijn eigen campagne financierde tot nu toe, heeft Trump meer dan een (of twee) miljard dollar nodig voor november. Die gaat de zakenman niet zelf voorschieten, liet hij vorige week doorschemeren. Grote donoren die voor Indiana niks met Trump te maken wilden hebben, draaien bij. Maar dat gaat nog lang niet snel genoeg.