Wat zou jij doen met die drone?

Inmiddels is er een flink rijtje films over de mentale en morele gevolgen van oorlogsvoering via op afstand bestuurbare drones. Ook Eye in the Sky gaat daarover maar pakt het net even anders aan. De film van Gavin Hood (Rendition, Tsotsi) is gebaseerd op gedegen research en ontvouwt zich vrijwel in real-time. Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties: een door Helen Mirren geleid commandocentrum in Engeland, een hokje bij Las Vegas met dronepiloten en een door de militante beweging Al-Shabaab gecontroleerde wijk in Nairobi, Kenia.

Stapje voor stapje laat Eye in the Sky zien welke beslissingen er van minuut tot minuut gemaakt worden, waarbij er constant overleg is met advocaten, militaire superieuren (de laatste rol van Alan Rickman) en ministers. Door deze minutieuze, procedurele aanpak komt de kijker in dezelfde posities terecht als al deze mensen en wordt impliciet de vraag gesteld: wat zou jij doen?

Als dit spannende drone-drama al wat duidelijk maakt, is het dat geen enkele beslissing lichtzinnig wordt genomen; soms tot grote frustratie van de stoïcijnse kolonel Mirren. Op enkele pompeuze scènes na, dient Eye in the Sky alles zo zakelijk mogelijk op.