Volumerecord export varkens, maar daling omzet

Het CBS meldt dat nog nooit zoveel varkensvlees werd uitgevoerd, maar de prijs per kilo daalt.

Foto iStock

Er werd in 2015 6 procent meer varkensvlees geëxporteerd door Nederland, maar boeren hielden er 4 procent minder aan over dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag bekend heeft gemaakt. In totaal werd er 944 miljoen kilo varkensvlees aan buitenlandse afnemers verkocht, wat 1,7 miljard euro opleverde.

De volumetoename heeft vooral te maken met een gestegen vraag vanuit Azië. De omzet van de export naar Azië steeg in de afgelopen twee jaar naar 316 miljoen euro, het volume verdubbelde in die periode. De Aziatische vraag compenseert grotendeels de complete stillegging van de vraag uit Rusland. In 2014 besloot het land varkensvlees uit de EU te boycotten nadat er in de Baltische staten varkenspest uitbrak.

Toch zijn de belangrijkste afnemers van varkensvlees nog altijd Europese landen. Italië, Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk kopen meer Nederlands varkensvlees dan China. Nederland staat op plek van 6 van de grootste varkensvleesexporterende landen van de wereld.

Protest

De consumptie in Nederland van varkensvlees neemt al tijden af. Daarnaast dalen de prijzen per kilo wegens overaanbod, waardoor de Nederlandse varkensindustrie het zwaar heeft. Varkensboeren wijten hun slechte zaken vooral aan het beleid van supermarkten, die in hun slag om de laagste prijs boeren zouden dwingen onder de kostprijs te leveren.

Tegen die achtergrond zijn de boeren ook boos over de in hun ogen hoge tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om varkensvlees te keuren. Afgelopen week stuurden vakbonden van varkensboeren een brief naar de staatssecretaris om de verhoging van tarieven van de NVWA per 1 mei terug te draaien. In de zomer van 2015 protesteerden de varkensboeren ook al om de tarieven omlaag te krijgen.

    • Joram Bolle