Veilig Cannes

Vanavond begint in Cannes ’s werelds belangrijkste filmfestival. Wordt dit jaar het kogelvrije vest hét modeaccessoire op de rode loper? Je vreest het ergste nu de Franse minister van Binnenlandse Zaken dit weekeind de troepenmacht inspecteerde die aan de Côte d’Azur samentrok.

Strakke beveiliging is niet meer dan terecht na Le Bataclan en Brussel; in 2012 rolde de politie de jihadisten-cel Cannes-Torcy op na een granaataanval op een joodse supermarkt. De uit Cannes afkomstige leden weken tijdig uit naar Syrië, maar in februari 2014 werd de teruggekeerde Ibrahim Boudina aangehouden met flesjes Red Bull vol TATP-poeder, het favoriete explosief van IS. Dat hij op internet zocht met de termen „hoe maak ik een detonator?” was dan weer minder handig.

De ingehuurde Israëlische veiligheidsconsultant Nitzan Nuriel wil Cannes voorbereiden op „een multiterreur-gebeurtenis”. De perimeter rond het bunkerachtige Palais des Festivals wordt wijder, er hangen geavanceerde camera’s en de superjachten voor de kust zijn onder de loep genomen: hoe veilig zijn de feestende oliesjeiks, oligarchen, prostitués en filmsterren daar?

De paraatheid werd nadrukkelijker gedemonstreerd dan de filmwereld lief is. Op 21 april simuleerde het Franse veiligheidsapparaat in Cannes aanslagen: een autobom en vier terroristen die met kalasjnikovs de rode loper bestormden terwijl binnen een galavoorstelling gaande was. Een terrorist maaide losse flodders over La Croisette, dienders schoten terug met rode klapperpistooltjes en de trap lag al snel bezaaid met rode hesjes van figuranten die dode of gewonde speelden.

Eindscore volgens regionale krant Nice Matin: 31 doden en 42 gewonden. Een positief resultaat, want iedereen had zijn werk naar behoren gedaan. Ik weet niet hoe George Clooney, Scarlett Johansson en Steven Spielberg dat zien. Kleine troost: de enigen die tijdens de voorstelling nog bij de rode loper rondhangen, zijn paparazzi.